Liefde is | Blij-moedig

2 december 2018
Ds. Dennis Mohn
1 Korintiërs 13:6; 1 Samuel 13:23-14:23
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Paulus spreekt twee dingen aan: ongerechtigheid en waarheid. En er is een interessante link tussen deze twee. Het verhaal van Jonatan en Saul beeldt dit mooi uit. In dat verhaal zien we dat Jonatan de ongerechtigheid niet langer kon verdragen en hij moest iets doen. Maar we zien ook dat hij niet wist of God erbij zou zijn, of het zou slagen. En juist daarom ging hij staan in dit onzekere moment zodat God zich kon openbaren. Zo vaak in het leven willen we het Hoe, het Wat, het Waar en het Wanneer weten en alles wat we eigenlijk moeten weten is het Waarom.Als je wilt zien hoe een gewoon moment in je leven een bepalend moment wordt dan begint dat ermee dat je het initiatief neemt en verder kijkt dan alle bekende redenering.

Soms verwarren we geloof met vertrouwen. Jonatan had geloof in God dat hij met weinig veel kon bereiken maar op het moment dat hij met zijn wapendrager aanviel, ging dit over naar vertrouwen. Velen van ons geloven dat God veel kan doen maar vertrouwen er eigenlijk niet op dat het dan ook echt gebeurt. Vaak zeggen we: “Ik sta hier tot God me vertelt om te gaan.” Maar Jonatan zegt: “Ik ga tot God me vertelt om te blijven staan.”

En dan schrijft Paulus: “Liefde verheugt zich niet over het onrecht, maar vindt vreugde in de waarheid.” Ongerechtigheid is er altijd. En ongerechtigheid zal niet verdwijnen als we er niets aan doen. Met andere woorden: hier wordt niemand blij van. Dus liefde verheugt zich niet over het onrecht. Wegkijken en er niets mee doen is niet wat liefde zou doen.

Waar moeten we dan beginnen? Wat is dan het juiste om te doen? Wat is waarheid? De waarheid is dat we het niet allemaal precies zullen weten. We hebben niet alles van tevoren prima onder controle en waarschijnlijk ook niet tijdens je handelen. De waarheid is dat we er soms maar gewoon voor moeten gaan. En als ik deze waarheid kan aanvaarden dat ik het niet allemaal precies zal weten, dat ik me niet moet stressen om het vooraf precies uit te zoeken, dat ik het niet allemaal onder controle moet hebben de hele tijd… als ik die waarheid kan aanvaarden… daar word ik blij van! In die waarheid vind ik vreugde. Dus Paulus zegt: Liefde is blij-moedig in een tijd van het extreem dat we alles precies moeten uitzoeken.

Blijmoedige liefde is staan op die plek waar God de aarde laat beven omdat Hij iedereen wil laten weten dat waar jij staat is waar God staat.

  • Begin met een acceptatie van wat God kan doen.
  • Weet dat je niet zal weten of God het ook gaat doen.
  • Maar laat je zien als iemand die bij God hoort.
  • Ga tot God zegt om te blijven staan.
  • En zie hoe God komt opdagen in de uitdagingen die je blijmoedig aangaat omdat Hij zich juist in deze momenten kan openbaren.

Vragen

  1. Het extreem van alles precies moeten uitzoeken zou je ook kunnen omschrijven als “paniek in slowmotion”. Het weerspiegelt ook een angst om niets verkeerd te willen doen. Kunnen we die zekerheid echt hebben en wat zou voor meer balans zorgen?
  2. Met wie kan je je beter identificeren, Saul of Jonatan? Waarom en waarom niet?
  3. Je zou Jonatan zijn geloof en handelen als naïef kunnen omschrijven. Wat is voor jou het verschil tussen naïviteit, vertrouwen en geloven?
  4. Maak een kort rondje en deel met elkaar hoe de preek heeft bijgedragen aan je verlangen om goed lief te hebben van God, naaste, en jezelf, omwille van de wereld.