Jij bent :: Koninklijk

3 juni 2018
Ds. Dennis Mohn
Marcus 4:30-32
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Jezus wakkert de verbeeldingskracht van Zijn luisteraars aan en zegt: “Hoe kunnen we het voorstellen? Dit is hoe je je het kunt voorstellen!”Het koninkrijk van God is als een mosterdzaadje, het kleinste van alle zaden op aarde. Alles begint klein. Veracht dus nooit de dag van een klein begin. En misschien vind je dat lastig want vaak gebruiken we onze verbeeldingskracht om ons de grote dingen voor te stellen.En dan zienwede luisteraars van Jezus allemaal twijfelen. Waarom? Omdat Jezus namelijk vraagt: “Mag het ook klein beginnen?”

Misschien moet je dan aan het volgende denken: “Wie het kleine niet eert is het grote niet waard.” Maar dat is niet wat er wordt bedoeld. Ten eerste zit in het punt dat Jezus maakt geen waardeoordeel. En ten tweede spreekt Jezus wel over grotere dingen. Het gaat uiteindelijk over het koninkrijk van God. Van dit grotere iets zijn we allemaal deel. En in dit grote iets groeien we allemaal verder op onze weg met Jezus. Dus dit bekende spreekwoord is niet van toepassing want je bent als onderdeel van het koninkrijk te groot om jezelf klein te houden.

In Handelingen zien we dat de kerk soort van overnacht groeide van 11 naar 120 naar 3000 en later naar 5000 in een paar dagen. Vandaag zijn er meer dan 2 miljard christenen in de wereld want Hij is nog steeds bezig. Het koninkrijk van God groeit, zowel in het hart als in de wereld.

Veracht dus nooit de dag van een klein begin maar erken dat elk klein begin noodzakelijk is voor groei. Waar niks begonnen wordt kan niks ontstaan. En waar niks ontstaat kan niks groeien. En waar niks groeit blijven we zitten met een verbeelding van wat het zou moeten zijn. Droom dus niet alleen van het grote eindresultaat maar verbeeld je ook het kleine begin om daar te komen. Het laatste is de echte uitdaging. Want hoe vaak zeggen we het: “Ik heb geen idee waar ik moet beginnen.” En het meest logische antwoord is: Ergens! De hoeveelheid mogelijkheden is geen excuus om niet te beginnen één ervan uit te werken.

Hier is wat deze gelijkenis volgens mij dus tegen ons zegt: God verheugt zich om grote dingen uit een bescheiden begin te halen. God begint altijd klein, maar Hij kan grote dingen laten ontstaan vanuit een bescheiden begin. Gods handelen begint in het kleine.

God heeft iets van Zichzelf in ons, in iedereen, gelegd. Dus jij bent koninklijk. Wij zijn koninkrijk van God. En waar we ook aan de slag gaan in het leven zullen er door nieuwe schepping te zijn, thuis zijn bij de Vader, het willen door de Geest in ons, en onderweg zijn dingen gebeuren die we ons nooit hebben kunnen voorstellen.

Vragen

  1. Herken je de uitdaging van het kleine begin? Graag willen we snel grote resultaten zien maar soms vragen dingen een langere adem. Hoe kunnen we hier beter mee omgaan?
  2. Jezus zegt: “Maar als het na het zaaien opschiet, wordt het het grootste van alle planten en krijgt het grote takken, zodat de vogels van de hemel in zijn schaduw kunnen nestelen.” Wat betekent het voor jou om te groeien tot iets waardoor anderen ook een plek mogen innemen in het koninkrijk van God?
  3. Wat zou jou ‘ergens’ kunnen zijn? Welke persoon in jouw omgeving heeft Jezus nodig? Deel met elkaar en bid voor hem/haar.
  4. Maak een kort rondje en deel met elkaar hoe de preek heeft bijgedragen aan je verlangen om goed lief te hebben van God, naaste, en jezelf, omwille van de wereld.