Jij bent :: Teruggevonden

6 mei 2018
Ds. Dennis Mohn
Lucas 15:11-32
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Paulus zegt dat iedereen die één met Christus is een nieuwe schepping is. God is een relationele God en daarom is één met Christus zijn boven alles dit: Een actieve relatie met Jezus hebben waarin we streven naar goed liefhebben van God, naaste en onszelf omwille van de ander.

In het verhaal van de verloren zoon zien we de jongste zoon die het gevoel had dat hij niet tot zijn recht kwam. Dus hij reisde af naar een ver land – daar waar het gras groener lijkt. Hij liet zomaar allerlei relaties achter. Maar we nemen altijd onszelf mee, waar we ook heengaan. Dus het gras lijkt er misschien groener… tot jij er komt. Het gras is alleen groener daar waar jij het water geeft.Daar waar jij investeert in je relatie met God, je naaste en jezelf daar is het gras groener.

De jongste zoon kwam uiteindelijk in de modder bij de varkens terecht. En op dit soort momenten hebben we twee opties. Optie één is dat we gaan worstelen met het varken in de modder. En optie twee is: Kom tot jezelf en kom dan naar huis! De jongste zoon keerde terug en was als het ware weer tot leven gekomen. Jezus wil ons het leven in al zijn volheid geven. En het is dus daar in de relatie met de Vader, thuis bij Hem, waar het leven is.

Dit stuk van de oudste zoon maakt het geheel iets ingewikkelder. Je kunt blijkbaar je hele leven in de kerk zitten en denken dat je thuis bij de Vader bent terwijl je eigenlijk niet echt weet wat dat betekent.Wel altijd gehoorzaam geweest, alles volgens het boekje, altijd hard gewerkt en dan kom je pijnlijk tot de ontdekking dat je ook niet echt tot je recht kwam.

Dus beide zoons hadden dezelfde problemen die zich alleen op verschillende manieren openbaarden: Ze leefden met het gevoel van niet tot hun recht komen. Ze wisten allebei niet wat het betekende om echt thuis te zijn bij de vader. En ze hadden blijkbaar ook niet veel met elkaar. Je zou kunnen zeggen dat er geen goede relatie was met God, hun naaste, en zichzelf. Geloof en leven kunnen nooit een stabiele thuissituatie zijn als deze ontbreken.

Allemaal hebben we zo onze manieren gevonden om dit gevoel van niet tot ons recht komen op heel rare manieren te vermengen met de basisbehoefte voor relatie. Maar misschien moeten we beginnen bij de relatie en daarin investeren en dan kijken of dit gevoel van ongerechtigheid überhaupt nog overblijft. Wat kun je doen? Inchecken. Pak elke dag ergens een moment waar je bewust incheckt bij de Vader.Je was verloren, misschien in het zijn van een groengrasjager, varkensworstelaar of gewoon de oudste. Maar jij bent… teruggevonden.

Vragen

  1. Als groengrasjager hebben soms de paradoxale neiging om relaties te verbreken om het verlangen voor relatie te zussen. Kun je voorbeelden uit je omgeving benoemen waar dit gebeurde?
  2. Als varkensworstelaar gaan we soms (vaak onbewust) knokken met alles en iedereen om maar bepaalde illusies in stand te houden. Herken je momenten in je eigen leven waar dit het geval was? Deel met elkaar.
  3. Als oudste kunnen we soms worstelen met het feit dat we alles volgens het boekje doen en de Vader het niet eens waardeert. Herken je het gevoel dat je geloof niet tot zijn recht kwam (of komt) hoewel je al zolang in de kerk zit?