Kom dichtbij Jezus: Tomas in het evangelie volgens Johannes

8 april 2018
Ank Verhoeven
Johannes 20: 19-22, 11: 6-16, 14: 1-6, 20: 24-30
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Een fout achtervolgt de discipel Tomas al tweeduizend jaar… nee, niet dat hij bewijs nodig had om te geloven dat Jezus was opgestaan… Hij was op de verkeerde dag, niet naar de kerk gegaan… Daardoor had hij gemist dat Jezus zich aan de leerlingen toonde. En alles wat Tomas wilde, was diezelfde ervaring, net als Petrus, net als Maria Magdalena, net als de andere leerlingen – ook hij wilde eerst zien en dan geloven. En dat is goed begrijpen! Zou jij zomaar geloven dat iemand is opgestaan uit de dood, iemand die je zelf hebt zien sterven, alleen omdat anderen het zeggen? Is het raar dat je daarvoor zelf eerst die persoon zou willen ontmoeten?

Jezus komt terug, 8 dagen later, speciaal voor Tomas; dat maakt dat ook wij mogen vertrouwen dat als wij naar een ontmoeting verlangen, Jezus het waar zal maken!

Maar als dat dan gebeurt… als Jezus nogmaals aan de leerlingen verschijnt… dit keer speciaal voor Tomas… dan is verandert Tomas totaal. Van een leerling die het niet kan geloven, verandert hij in de eerste en enige persoon in alle evangelie-verhalen die Jezus aanspreekt als Mijn Heer, mijn God. Hij snapt opeens dat Jezus niet alleen de Messias is, maar God zelf!

In het evangelie van Johannes leren we Tomas kennen als een moedige, eerlijke en trouwe volgeling van Jezus. Hij snapt als geen ander wat het betekent om Jezus te volgen. En hij laat zien dat het altijd oke is om dichtbij Jezus te komen en te zijn. Ook als je niet alles snapt, als je heel veel en heel serieuze vragen hebt. Ook als je het moeilijk vindt om te geloven en te vertrouwen. Je mag altijd dichtbij Jezus komen. En als je dat doet, dan zal Jezus zorgen dat het tot een ontmoeting komt; door de Heilige Geest zullen wij in zijn liefde delen.

Voor Tomas was het zijn verlangen om de Heer te zien en te voelen, wat hem tegenhield om al te geloven en vooral te vertrouwen. Wat maakt het voor jou moeilijk? Wat maakt dat jij het moeilijk vindt om Jezus te ontmoeten? Om er helemaal voor te gaan? Wat is jouw angst, jouw pijn? Wat zijn jouw vragen? Jezus zegt tot slot tegen Tomas, ‘leg je handen in mijn zij’ – dat mag je horen als ‘leg je pijn maar in mijn pijn’. Dat wat jou weghoudt bij Jezus, of dat wat maakt dat je het moeilijk vindt om op Hem te vertrouwen… leg het maar bij Jezus neer. In Hem kan ook jouw pijn verhoogd worden, met Hem tot opstanding komen, waarin de overwinning ligt. Kom dichtbij Jezus!

Vragen

  1. Heb jij het wel eens meegemaakt, dat je een fout(je) maakte wat je nog lang bleef achtervolgen?
  2. Tomas komt niet tot geloof doordat zijn vrienden vertelden dat ze Jezus gezien hebben? Wat vind je daarvan?
  3. Hoe is dat jou vergaan? Ben jij door het woord van anderen tot geloof gekomen? Hoe speelde een “ontmoeting” met Jezus daarin een rol?
  4. Zijn er nu dingen, die je wilt delen, die het moeilijk voor je maken om Jezus te ontmoeten? Wat zou je helpen om dichtbij Jezus te komen?
  5. Hoe heeft de preek / de teksten / deze bijeenkomst je geholpen in het volgen van Jezus en in het groeien in liefhebben?