Het oude vernieuwd

14 januari 2018
Ds. Dennis Mohn
Openbaring 21:1-7
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Hoe open sta je in het leven? Hoe open is je ziel? Hoe ruimdenkend ben je? Soms wordt het geloof een beetje ons excuus om nauwdenkend te zijn. En het is eigenlijk heel vreemd dat een gelovig mens een nauwdenkend persoon kan zijn. Voor velen werd hun geloof hun veilige schuilplaats. Vervolgens werd hun vertrouwen in God hun geloof als zelfstandig naamwoord, en hun geloof werd hun overtuigingen, en hun overtuigingen werden hun dogma, en voor we het wisten werden we dogmatisch. En toen we dogmatisch werden, gingen we over naar nauwdenkend en konden we niets meer leren van het leven en de wereld.

Wat gebeurt er als we geen open ziel hebben? Wat ontgaat ons als we nauwdenkend zijn? Johannes doet zijn uiterste best in Openbaring 21om het onbeschrijfelijke te beschrijven. We lezen bijvoorbeeld dat een heleboel dingen in de vuurpoel worden gegooid. Wat interessant is, is dat hemel en aarde niet in de vuurpoel worden gegooid. Zij verslijten gewoon en God vernieuwt hen. Onze hoop is niet dat God alles weggooit wat we kennen, maar onze hoop is dat God deze schepping bevrijdt en in zichzelf vernieuwt. En één van de dingen waarmee we moeten worstelen in deze tekst, is dat er staat dat het nieuwe Jeruzalem naar ons toe komt. Johannes ziet het nieuwe Jeruzalem neerdalen. Dus de hemel is niet een plaats waar we naar toe gaan, maar het is iets wat in ons komt doordat wij delen in het vermogen om het te creëren!

Want wat gebeurt er als we geen open ziel hebben? Wat missen we? Wat ontgaat ons als we nauwdenkend zijn? Wij missen het continue neerdalen van een nieuw Jeruzalem dat zich steeds meer wil vestigen in ons leven. Wij missen een God die zijn schepping wil bevrijden en vernieuwen tot Hij alles in alles is! Een nauwdenkende en gesloten ziel loopt het gevaar nieuwe schepping te missen.

Vragen

  1. Hoe ervaar je nauwdenkers en ruimdenkers in je leven? Waar stoor je je aan en wat triggert jou? Waar twijfel je aan en waar geloof je in?
  2. Hoe beleef je het continue neerdalen van een nieuw Jeruzalem in je leven? Hoe beleef je het koninkrijk van God in je dagelijks leven?
  3. Wat doet het met jou als je weet dat het er niet zozeer meer om gaat dat jij de hemel haalt maar dat het in jou komt? Wat verandert in je leven daardoor? Wat zou je anders doen?
  4. Wat zijn jouw angsten over je verlossing? Maak je je soms zorgen dat je misschien niet behouden bent? Wat doet dit met jou? Gelet op Openbaring 21, wat zou je anders willen doen?