Liefde is

16 september 2018
Ds. Dennis Mohn
1 Korintiërs 13:1-13
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

We willen goed liefhebben van God, naaste en onszelf omwille van de wereld. We willen dus leren de taal van de liefde beter te spreken en te begrijpen zodat we verstaanbaar zijn, zodat Gods liefde door ons heen verstaanbaar is. Maar de taal van de liefde die de Bijbel ons leert is vaak niet meer de taal van de liefde die we vandaag spreken.Eén reden hiervoor is dat we de taal extreem overdreven spreken. En als we dingen extreem of overdreven articuleren is het niet meer mooi.

Vanwege de hang naar het extreemmaken we in deze tijd ook een hyper-liefde beweging mee. Liefde is uiteraard goed maar we slaan ook graag een beetje door in het goede. We leven gewoon in een tijd waarin de extremen van wat dan ook heel aantrekkelijk zijn.

Paulus geeft ons een genuanceerd beeld en daardoor een volmaakt beeld van liefde. Het belicht niet alleen dat ene aspect dat ons het beste van pas komt en drijft het tot het extreem. Het extreem is vaak daardoor gekenmerkt dat het hamert op één of twee stellingen zonder veel kennis van het geheel te ‘willen’ hebben. Dus wat we kunnen en moeten concluderen is dat extreme liefde onvolmaakte liefde is. We komen steeds meer bij een punt waar we niet meer in staat zullen zijn om nood te compenseren met schuilen in extreme onvolmaakte liefde.Het beperkte beeld dat we soms van liefde kunnen hebben kan het op een gegeven moment niet meer opvangen.

We kunnen het niet meer heel lang opvangen met mooie praatjes (je mag zo zijn als je bent), grenzeloos ontkennend beleid (alles moet kunnen), populistische theologie (alles is liefde, einde verhaal). Er zal een crisis komen in de kerk. En misschien kunnen we deze niet voorkomen maar we moeten ze ook niet verspillen. Een crisis waardoor we uiteindelijk de diepte in moeten met God. En als we geloven dat God liefde is dan zal dit alleen goed zijn voor ons beeld en ons uitleven van liefde.

In het begin van deze reis moeten we ons realiseren dat Liefde is. Het is gewoon. We moeten de liefde niet redden, verdedigen, of beschermen want ze kan het hebben, alles verdraagt ze, en toch vergaat ze nooit. Als we hierin een begin kunnen maken en kunnen geloven dat Liefde is dan zal het ons uit onze onzekerheid én het extreem leiden tot wonderbaarlijke ontdekkingen in onze relatie met een God die liefde is.

Vragen

  1. Eén stelling was: als we liefde als extreem nodig hebben dan twijfelen we in de kern eigenlijk over iets. Het extreem ‘liefde’ moet dan compenseren. Herken je dat op één of ander manier? Deel met elkaar.
  2. Lees samen 1 Korintiërs 13:1-13 en bespreek de verschillende nuances van liefde die Paulus benoemt. Hoe zie je deze verschillen met hoe we liefde vandaag articuleren?
  3. Als er één aspect van liefde is waar je meer over zou willen weten welk aspect is dat dan en waarom?
  4. Maak een kort rondje en deel met elkaar hoe de preek heeft bijgedragen aan je verlangen om goed lief te hebben van God, naaste, en jezelf, omwille van de wereld.