Ja |NEE| misschien

24 juni 2018
Ds. Dennis Mohn
Jozua 5:31–6:1-16, 20
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Wat als God Nee lijkt te zeggen? In het verhaal van Jozua 5 en 6 zien we een Jozua die waarschijnlijk keer op keer Nee moest zeggen omdat Gods plan een andere was. Het kan dus niet anders dan dat het volk enorm teleurgesteld geweest moet zijn. Wat doet Gods Nee met jou? Wat doet het met ons? Er zijn drie dingen die ons kunnen helpen in het omgaan met Gods Nee.

Gods Nee doet ons Nadenken. Teleurstelling is niet verkeerd. Teleurstelling geeft ons een duidelijk beeld van hoe ons hart in elkaar zit. Teleurstelling openbaart vaak wat werkelijk onze aandacht had. Teleurstelling geeft ons een kijkje in waar we vooral onze hoop in hebben geïnvesteerd. Na te denken en te rouwen over onze teleurstellingen nodigt ons uit om onze ontevredenheid en verlangens bij God te brengen.

Gods Nee doet ons ook Erkennen. De reden om te rouwen en na te denken is om onze aandacht terug te brengen naar Gods beloftes en de hoop die we in Christus hebben. In het erkennen van Gods Nee zal Hij ons verzekeren van Zijn liefde, als we Hem uitnodigen in de worsteling die wij voelen. In Gods Nee leren we dus Gods liefde erkennen. En Gods Nee doet ons erkennen dat waar we ook naar verlangen, het was, is en zal altijd van Hem zijn.

Gods Nee doet ons Enthousiasmeren. God zal de idolen uit onze handen nemen – dingen waarvan wij afgoden hebben gemaakt door er hevig naar te verlangen. Hij weet het meestal beter dan wij en daarom is Gods Nee altijd een barmhartig en genadig Nee, zelfs als het pijn doet. Als er iets in ons leven wordt afgepakt ontstaat er ook weer ruimte in het leven om deze te vullen met meer van Hem. God wil dat we voor onszelf beleven en ervaren wat David in Psalm 34:9 schrijft: “Proef, en geniet de goedheid van de HEER, gelukkig de mens die bij hem schuilt.” Gods Nee doet ons enthousiasmeren voor wat Hij wil doen door ons (Psalm 100:1-3).

Wat heeft dit nu allemaal met grenzen te maken? Jericho was al uitgeleverd aan hen. De vijand was al verslagen. En ook in ons leven als christenen knokken we vaak tegen een al verslagen vijand. En als God Nee zegt, hoe pijnlijk dat dan op dat moment ook lijkt, dan doet Hij dat zodat we nadenken over waar ons hart werkelijk naar verlangt, zodat we erkennen dat het allemaal van Hem was, is en zal zijn, en dat het gevecht dat misschien voor ons ligt ook van Hem is en Hij het allang gewonnen heeft. Als God Nee zegt leren we muren te verbreken op Gods manier door het geloof in Jezus! Geloof in jouw Ja en geloof in Gods Nee.

Vragen

  1. Hoe ga je om met een Nee? Kun je het verdragen om een Nee te krijgen als antwoord, van mensen of van God? Ga je dan zoeken hoe je je Ja alsnog krijgt of overweeg je de bovengenoemde drie opties?
  2. Hoe ga je om met teleurstelling? Heb je je teleurstelling ooit gebruikt om erachter te komen waar je hart werkelijk naar verlangt? Hoe kan teleurstelling je helpen in het definiëren van waar je op hoopt?
  3. Gods Nee doet ons erkennen. Kun je met elkaar momenten delen waarin je hebt ervaren dat God Nee zei maar dat je hierin wel Zijn liefde hebt ervaren? Misschien achteraf of juist midden in het proces.
  4. Maak een kort rondje en deel met elkaar hoe de preek heeft bijgedragen aan je verlangen om goed lief te hebben van God, naaste, en jezelf, omwille van de wereld.