Liefde is | Vergevend

25 november 2018
Ds. Dennis Mohn
1 Korintiërs 13:5; Matteüs 18:21-35
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Paulus spreek tot mensen die wraak willen nemen, boos willen blijven, kwaad willen aanrekenen.In feite ligt onder deze dingen één gemeenschappelijk dilemma – en dat is genadeloosheid. Geen genade kunnen opbrengen voor de ander (grof in je relatie met je naaste), voor jou (zelfzuchtig in je relatie met jezelf), voor God (boosheid in je relatie met God). Genadeloosheid is dus gefaalde Liefde 3D. Het is het fysieke, of geestelijke, of psychologische onvermogen om te kunnen vergeven.

Wat maakt vergeving ingewikkeld voor ons? Wat zijn onze meest voorkomende misvattingen? Vergeving is niet te isoleren tot bepaalde relaties of fouten. Vergeving is niet alleen een grote daad in het moment. Vergeving is niet afhankelijk van de reactie van de ander. En vergeving is niet het ongedaan maken van het verleden.

De vraag van Petrus was: Wanneer doe ik het goed, wanneer heb ik vaak genoeg vergeven? Jezus’ antwoord is het verhaal over de “onbarmhartige dienaar”. En de grootste misstap van deze dienaar is niet dat hij niet voldoende vergeving gaf. De grootste misstap van deze dienaar is dat hij niet bereid was geweest zijn eigen vergeving werkelijk te ontvangen. Het drong niet door. Als hij dat echt, in zijn hart, diep van binnen zou hebben gedaan dan zou de schuld van de ander voor hem al niet meer hebben bestaan.

Dus Jezus haalt onze vraag (‘Wanneer ben ik genadig genoeg voor de ander? Hoeveel moet ik doen en hoe vaak moet ik vergeven?’) uit de context van de relatie tussen jou en die ander. En hij plaatst hem in de context van Zijn relatie met jou: “Weet je hoeveel en hoe vaak ik genadig ben voor jou? Weet je het echt?” En het antwoord is: 70×7. Oneindig vaak! Heb je dat echt ontvangen? Of vraag je je nog steeds af ‘hoeveel’ en ‘hoe vaak’?We krijgen vergeving maar vaak hebben we haar niet ontvangen.

Gods liefde is in de kern vergeving. Liefde is vergevend. En goed liefhebben is vergeven. Een belangrijk kenmerk van vergeving is dus als je de ander kunt zegenen en het beste kunt wensen op afstand of nabij. Vergeving is als je je recht op wraak nemen overgeeft. Vergeving is als je genadig voor jezelf kan zijn en zo ook voor de ander. Vergeving is een levensstijl in alle, de kleine en de grote, dingen van het leven. Vergeving is dus inlevend, het is ontvangen.

Vragen

  1. Als je het verhaal leest in Matteüs 18:21-35 wat is dan het effect van dit verhaal op jou? Voel eens of een van de volgende stellingen waar is voor jou: (1) Ik vind dit een benauwend of verontrustend verhaal. (2) Ik zit krampachtig na te denken wie ik misschien nog niet vergeven heb. (3)Ik denk verschrikt aan degene die ik nauwelijks kan vergeven en vraag me af hoe ik dat ooit voor elkaar krijg. (4) Ik vraag me diep vanbinnen af: Dat vergeven dat ik hoor te doen als christen, doe ik dat wel goed? – Deel met elkaar wat er in je denken over vergeving inmiddels is veranderd.
  2. Herken je in je eigen leven de gedachte van vergeving krijgen maar moeilijk kunnen ontvangen? Vergeving ontvangen is als het ware jezelf vergeven. Waarom vinden we dat lastig?
  3. Deel met elkaar je verhalen van vergeving (zowel geven als ontvangen) en hoe moeilijk het misschien was in een bepaalde situatie. Maar ook hoe het wel goed ging.
  4. Maak een kort rondje en deel met elkaar hoe de preek heeft bijgedragen aan je verlangen om goed lief te hebben van God, naaste, en jezelf, omwille van de wereld.