Geestelijk Vuurwerk

30 december 2018
Ds. Ed Meenderink
Filippenzen 3:12-16
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Volgens Paulus zijn wij dus “volmaakt” als wij slechts 1 ding doen: met volle overgave de toekomst in waar Christus op ons wacht. Heel de Bijbel waarschuwt tegen:

  • achteromkijken (omdat dingen daar toch niet zijn opgelost, omdat wij ernaar verlangen, etc.)
  • stilstaan, rond blijven hangen en “in een gangetje zitten”

Net als een volwassene, die zo omkijkt naar zijn jeugd, zo teruggefloten kan worden dat hij achterblijft in ontwikkeling naar de bestemming. Bij de jaarwisseling geeft God ons een gelegenheid om “de boze geesten” van het verleden grondig Bijbels te verjagen, zodat zij niet meegaan naar het volgende jaar. Dit omvat de 3 V’s: Vergeven, Vrede sluiten en Volgen.

Vragen

  1. Lees samen Prediker 3:1-8. “Er is een tijd van haten, en een tijd van vergeven(vrede)”. Begrijp je dit? Wat bedoelt hij?
  2. Hoe kan een situatie waaraan niets meer te doen valt van een “vijand” een “vriend” worden?
  3. Wat is het gevaar van nostalgie en waarom vinden wij in de Bijbel constant de boodschap dat wij altijd verder moeten en niet mogen omkijken?
  4. Deel met elkaar: wie je zou moeten vergeven, met welke situatie je beter vrede zou kunnen sluiten (zodat de vijand verandert in een vriend) en je verwachtingen voor het komende jaar. Bidt hierbij voor en met elkaar.