WAAROM BEN IK HIER? WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN?

Tja, waarschijnlijk de oudste en belangrijkste vraag van de mensheid. Het valt mij op dat de meeste mensen als antwoord daarop een doel van hun leven invullen wat het ten diepste nooit kan zijn. Wij noemen dan de doelen die nog dichtbij liggen: studie, carrière, passie, hobby, partner vinden, trouwen, kinderen krijgen… en dan? Ouder worden, aftakelen, pensioen en dan voor ons allemaal: doodgaan en eindigen in een graf. “En van leven ga je dood” zong Robert Long al zo pakkend. Daarbij gaan wij er dan ook nog van uit dat ons leven ook precies zo verloopt, zonder pijnlijke stoorzenders zoals ziekte, faillissementen, ontslag en een onverwachte dood.

In het Bijbelboek Prediker (niet zo geliefd omdat het de harde waarheid beschrijft) lezen we het verhaal van de man die enkel leeft voor zijn werk en carrière, daarbij al het andere in zijn leven minder aandacht schenkt en bij zichzelf denkt: “straks, als ik 50 ben, dan ga ik rentenieren en doen wat ik altijd wilde doen, maar geen tijd voor had.” Maar dan op zijn 50ste verjaardag krijgt hij een hartstilstand en sterft en een ander gaat met zijn geld aan de haal.  Negatief? Ja, misschien, maar heel erg realistisch. Ieder van ons kent wel zo’n geval, toch? Of wat dacht u van de sportman wiens hele leven draait om het grote doel om 0,6 seconden sneller te kunnen lopen dan de wereldkampioen. Hij krijgt een ziekte of een ongeluk en is op slag het doel van zijn leven kwijt. Overigens komen ook veel mensen er bij hun pensioen opeens met een schok achter dat ze nu ook hun levensdoel kwijt zijn en moeten nu een nieuw doel vinden. Dan maar vrijwilligerswerk. Zo zei de wereldberoemde dirigent van het Wiener Philharmoniker al bij zijn leven dat “zijn hart in het Wiener Phiharmoniker zat.” Klopt, want toen hij stopte als dirigent kreeg hij vrij snel daarop een hartstilstand. Met het dirigeren eindigde ook zijn doel in het leven. Of welke vreemde kracht bezorgde juist de grote Beethoven een oorziekte waardoor hij doof werd? Waarom krijgt juist onze Wibi Soerjadi een zeer zeldzame gehoorziekte? Waarom krijgt een beroemde Engelse schrijfster, wiens levensdoel het was om “in woorden te kunnen denken,” juist een hersenziekte waardoor zij niet meer in woorden kan denken? Met dat vermogen om in woorden te kunnen denken verdween ook haar levensdoel. Kan het leven zo gemeen zijn of speelt er wellicht in het onzichtbare deel van ons leven een andere mysterieuze kracht? Als dominee heb ik na 38 jaar intensieve persoonlijk gesprekken zoveel van dit soort mysterieuze dingen in het leven van mensen gehoord dat ik er een boek vol van kan schrijven. Hoe gaat dat boek dan heten? Bijvoorbeeld: Hoe het doel van ons levennooit in dit leven gevonden kan worden!

Vind u dit een pessimistisch verhaal? Klopt het niet? Heeft u soms het gevoel, dat er ook in uw leven zo’n mysterieuze kracht op de achtergrond van uw bestaan toch behoorlijk actief is? Bent wel in control? Of bent u ook een en slapend slachtoffer van de leugen van dit leven? De waarheid maakt vrij, zei Jezus van Nazareth al 2000 jaar geleden. Hij zei van zichzelf (ik noem het 3 ‘W’s’): “Ik weet Waar Ik vandaan kom. Ik weet Wat ik hier doe. En ik weet Waar Ik heenga.” Weet jij het al?

Weet u het nog niet? Het grootste Science Fictionverhaal is er niets bij! Te veel om u hier en nu te vertellen. Maar wilt u het weten? Neem maar contact met ons op. Het is free for the asking! Het onvoorstelbare doel van de mens op Aarde. En wat mijn doel in dit leven is? Mensen het doel van hun leven doen vinden.

Ds. Ed Meenderink

HEB JE VRAGEN?
WIL JE HIER VERDER OVER PRATEN?
NEEM DAN CONTACT MET ONS OP.