Complimenten van de vijand

Peter Schuitema

•••

“Waar twee honden vechten om een been, gaat de derde er mee heen!” Een waar gezegde is dat. Je kan zo opgaan in een verhitte discussie of ruzie dat je niet meer door hebt wat er op de achtergrond gebeurt. We hebben ons er allemaal wel eens schuldig aan gemaakt.

Regelmatig kijk ik met een helicopterview naar mijzelf, naar mijn meningen en naar die van anderen. Ben ik slecht als ik iets anders vind dan de ander? Of is de ander slecht omdat hij/zij het iets anders ziet dan ik? Wat is de maatschappij oppervlakkig geworden. We delen elkaar in in hokjes aan de hand van meningen. En dat zorgt voor verdeling en vijandschap. In alle lagen van de bevolking zie je het terug, tot in de politiek. We branden elkaar af terwijl geen enkel mens beter of slechter is dan een ander.

Ik vergelijk het wel eens met een theater. Sommigen zitten vooraan en zien alles van dichtbij – de dingen die goed gaan, maar ook de dingen die minder goed gaan. Anderen zitten op het balkon of helemaal boven aan. En zij zien alles van wat verder weg en vanuit een ander perspectief. Sommigen hebben pech en zitten net achter een paal. Ieder mens groeit op met verschillende normen en waarden en kijkt vanuit een eigen perspectief aan tegen onderwerpen die spelen in de maatschappij.

Ik ga ervan uit dat de meeste mensen het goede willen bereiken. Iedere Christen, in welke stroming of kerkgenootschap dan ook, verlangt toch naar de hemel op aarde. Maar ieder heeft er een andere visie op hoe dat te bereiken. En het wordt een probleem als onze visie of mening zo belangrijk wordt dat we elkaar gaan bestrijden.

Vriendschappen gaan kapot en kerken worden verlaten omdat er iets anders verkondigd wordt dan gewenst. Er gebeurt precies wat de vijand wil; we krijgen zelfs de complimenten van de vijand hoe we zijn werk onbewust voor hem doen.

Jezus heeft het voor ons eenvoudig gemaakt. Jezus zegt: “Ik ben de Waarheid” en deze waarheid verbindt ons net zoals de wijzen uit het oosten en de herders bij Jezus uitkwamen in Bethlehem en zich verwonderden over het kind, waarbij hun eigen visies naar de achtergrond verdwenen. Deze Jezus die vooral van ons vraagt om praktisch er voor elkaar te zijn. Echt heus jij en iedereen doet er zeker toe, ongeacht je mening. Ook daar heeft Jezus aan gedacht in Zijn zwaarste gevecht ooit! Er bestaan geen zwakke volgzame schapen en wappies, maar alleen zondaren die door Christus gered kunnen worden. Geef mij dan maar Jezus!

RECENTE ARTIKELEN

Klik hier voor meer artikelen >>

Wil jij ook de ENTHOUSIAST per mail ontvangen en/of UPDATES uit de gemeente schrijf je dan in.