De Gulden Regel

Rik Op den Brouw

•••

Populisme grijpt om zich heen. Wereldleiders en directeuren van grote bedrijven overschreeuwen elkaar. ‘Wij zijn de beste! Wij hebben niemand nodig! Iedereen die niet bij ons hoort is fout! Die hoeven we niet! Ik gebruik alles en iedereen om mijn doel te bereiken!’.

Een groep filosofen en economen heeft de wereld ervan overtuigd dat egoïsme de beste manier is om de gemeenschap vooruit te brengen. Individueel egoïsme leidt volgens hen tot het gemeenschappelijk beste resultaat.

De werkelijkheid is dat bedrijven gaan voor het beste resultaat voor aandeelhouders en directie, waarbij medewerkers speelbal worden van plannen om steeds verder te verbeteren. Er worden mooie woorden gezocht om dit doel vorm te geven. Waar het eerder missie heette, is het nieuwe woord ‘purpose’. Ook individueel maakt dit opgang. Mensen zetten zich in voor hun grote doel: individueel geluk, het bereiken van individuele doelstellingen of wat dan ook.

Het wrange is dat zelfs kerken hieraan meedoen. ‘Wanneer jij veel geeft aan God, geeft God veel aan jou’ Het gaat over geld. Zo wordt individueel gewin een eigen religie. Deze god heet ‘economie’. Politieke leiders, leiders van grote bedrijven, guru’s op het gebied van geluk, organisatieontwikkeling en persoonlijk leiderschap verdienen geld aan het verkondigen van die boodschap. Het draait om het individu en de individuele onderneming. Hoe wordt de individuele doelstelling behaald ten koste van een ander en de gemeenschap. ‘Heb je jouw purpose al bepaald?’. Het gevolg is dat mensen, onder druk van het moeten, afhaken. Bij bedrijven, de politiek, maatschappelijke organisaties en ook bij kerken. Want dit individualisme leidt tot grote ongelijkheid. Dit is geen houdbaar model en zal leiden tot grote verandering. Mensen gaan de leugen hiervan inzien.

De Bijbel geeft een andere boodschap. Die spreekt over samen. Jezus zegt in Johannes 17: God en ik zijn een, jullie kunnen erbij. Oude volken (zoals wij ze noemen) spreken ook altijd over verbondenheid. Ubuntu stelt: Ik besta door jou. Interessant genoeg komt ook de wetenschap tot de conclusie dat wij allemaal verbonden zijn. Jezus zegt tegen jou en mij: ik heb je doelstelling allang bepaald: heb je naaste lief als jezelf. Hij zegt tegen een bedrijf: jouw doel is iets toevoegen aan de gemeenschap, dus aan alle mensen en bedrijven waarmee je zaken doet, zodat het tot nut is van iedereen.

In Matteüs staat wat ‘de gulden regel’ genoemd wordt.  Pas onlangs begreep ik, dat als Jezus zegt: ga met een ander om zoals je wilt dat die met jou omgaat en direct daarna: de poort is eng en de weg is smal, deze teksten bij elkaar horen. Waarom is dit een enge poort en een smalle weg? Omdat dit veel verder gaat dan aardig zijn voor je buurman of je collega. Omgaan met een ander zoals ik wil dat die met mij omgaat, betekent nogal wat. Hoe ga ik om met vluchtelingen, zou ik ook willen dat er zo met mij zou worden omgegaan? Koop ik een shirt voor €2,00 terwijl ik weet dat ergens in de wereld mensen daar 14 uur voor moeten werken tegen een hongerloon of in moderne slavernij. Koop ik vlees in de supermarkt tegen prijzen waardoor mensen worden uitgebuit, dieren ongelofelijk leed wordt aangedaan en de planeet wordt verwoest?

Er zijn veel meer voorbeelden. Ik realiseerde me dat een ander behandelen zoals ik behandeld wil worden heel verstrekkend is. Een wake-up call. Een ander is niet alleen een ander mens, waar ook ter wereld, maar ook een dier, een plant, de hele planeet.Die poort is inderdaad eng en die weg smal. Veel smaller dan ik besefte. Zonder God raak ik ervan af en verlies ik verbinding.

[fbcomments width=”100%” scheme=”dark”]

RECENTE ARTIKELEN

Relatiegeschenken

RelatiegeschenkenColette van der Heiden ••• Ik werd een tijdje terug verrast door de ontdekking dat ik van bijbels ‘offeren’ een heel vertekend beeld had. ‘Offers…

LEES VERDER
Klik hier voor meer artikelen >>

Wil jij ook de ENTHOUSIAST per mail ontvangen en/of UPDATES uit de gemeente schrijf je dan in.

* verplicht veld
E-mail Services (maak een keuze)