Eerder licht!

Peter Schuitema

•••

De laatste jaren lijkt kerst steeds vroeger te beginnen dan andere jaren. Al rond november staat bij veel mensen de kerstboom in huis. Een zucht van verlangen naar licht, hoop en goedheid. Collectief door ieder mens wordt daar in deze tijd uiting aangegeven. We willen licht, we willen eerder licht.

Ooit zei Dennis in een preek dat het allemaal een sprookje lijkt, wat de goedheid even streelt, waarna we vervolgens op de oude weg verder gaan. Het is mooi om met woorden de wens uit te spreken dat er wereldvrede zal komen, maar wat als je er verder weinig mee doet? Natuurlijk verandert de wereld beetje bij beetje en vinden er ontwikkelingen plaats. Maar komt het er nu langzamerhand niet op aan? De lucifers liggen voor ons en de kaarsen staan overal waar je maar kan bedenken, voor jezelf en voor de ander.

Welk besluit als het om licht gaat neem je vanaf nu? Waar staan de kaarsen? Misschien wel een eerste kaars bij jezelf. Dat hoekje dat donker is geworden door iets ingrijpends in je leven, waar je niet naar wilt kijken, maar ergens toch nog last van hebt. Moet je misschien een afspraak maken met de psycholoog om het licht daar aan te steken en de boel samen op te ruimen?

En hoe kijk je naar de ander? Hoeveel mensen zijn eenzaam? Het zijn niet alleen de ouderen maar ook jongeren, die in een cruciale leeftijd zitten. Bij welke doelgroep ervaar je passie. Misschien is er een vrijwilligersorganisatie waarbij je je kan opgeven als persoonlijk coach om iemand op weg te helpen of het leven minder eenzaam te maken?

En de kaars in de hoek van je leefpatronen? Misschien loop je iedere keer tegen dezelfde fouten aan. Of gaat een bepaalde situatie op je werk, in je relatie iedere keer mis. Ben je geneigd om met verwijten om je heen te slaan, waardoor sommige kaarsen onbedoeld door je worden uitgeblazen? Steek die kaars aan en kom erachter dat, hoe confronterend ook, je niet slecht bent maar goed en dat je alleen maar hulp nodig hebt om oude leefpatronen die je iedere keer onderuithalen, te kunnen veranderen. Het is tijd voor licht. Voor jezelf en de wereld. En bereik samen met Jezus het doel wat God voor deze wereld heeft.

We maken het samen eerder licht.

RECENTE ARTIKELEN

Relatiegeschenken

RelatiegeschenkenColette van der Heiden ••• Ik werd een tijdje terug verrast door de ontdekking dat ik van bijbels ‘offeren’ een heel vertekend beeld had. ‘Offers…

LEES VERDER
Klik hier voor meer artikelen >>

Wil jij ook de ENTHOUSIAST per mail ontvangen en/of UPDATES uit de gemeente schrijf je dan in.