Als het lampje van mijn brandstofmeter gaat branden voel ik altijd een lichte paniek opkomen. Kan ik nog naar huis rijden en morgen tanken en zou ik het dichtstbijzijnde tankstation moeten nemen of haal ik die goedkopere nog? Tja, het laatste wat je als autorijder wilt is natuurlijk stil komen te staan.

Lang geleden had ik een auto, een oude jeep, die op gas reed. Handig want zelfs wanneer je vergeet op tijd bij te tanken, heb je de mogelijkheid om een knopje om te zetten en op benzine verder te rijden. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je op tijd weer gas bijtankt. Anders sta je echt een keer stil. En je hebt heel wat mensen nodig om zo’n grote jeep weer aan te duwen.

De brandstof voor onze relatie met God hoort liefde te zijn. Gods motivatie voor alles wat Hij doet is liefde. Het is zijn brandstof. Als wij net tot geloof komen, zijn we vol ontzag voor God en alles wat Hij voor ons deed. Er ontbrandt een vuur van liefde in ons hart. Maar na verloop van tijd kan die liefde wel eens gewoon worden en schakelen velen over op trouw.

Trouw is een mooie eigenschap en hoort bij de liefde maar het is niet de brandstof waarop een relatie hoort te lopen. Vergelijk het maar met een huwelijk. Wanneer we merken dat de brandstof nog slechts “trouw” is, is het noodzakelijk meteen actie te ondernemen en liefde bij te tanken, want anders staat je huwelijk ineens stil. En dan zijn er heel wat relatietherapeuten, ouderlingen, psychologen, etc. nodig om de boel weer aan te duwen.

In Openbaring 2: 1-5 wordt aan de engel van de gemeente in Efeze gezegd: u hebt de liefde van weleer opgegeven. Nu hadden de Efeziërs een groot geloof en deden goede dingen. Zij hadden het ook heus niet gemakkelijk want zij werden vervolgd maar ondanks deze situatie hielden zij stand. Daar worden ze ook om geprezen. Wij zouden met ontzag naar zo’n gemeente kijken, wauw! wat een geloof. Maar God ziet het hart aan en de motivatie is niet langer liefde. Hij roept ze op om te veranderen.

Van Efeze terug naar Vlaardingen. Welke motivatie heeft u om naar de kerk te gaan, te bidden of de Bijbel te lezen? Is het gewoonte, angst, trouw of is het omdat je hart zo brandende is voor Hem dat je niet anders kunt, uit liefde dus?

Liefde bijtanken doe je aan de voeten van God. Zoek met jouw hart Zijn hart en laat het volstromen. Wacht niet tot het alarmlampje van je brandstoftank gaat branden. Neem je dagelijks voor: ff bijtanken!