Gereed

Lily Knol

•••

Als ik visite krijg en ik weet op welk tijdstip ze komen omdat we dat hebben afgesproken, dan zorg ik dat ik mijn huis op tijd heb schoongemaakt, lekkere hapjes heb klaargemaakt, het houtkacheltje brandt en er een bloemetje op tafel staat. Verder zorg ik dat mijn haar netjes zit en trek ik mooie kleren aan en als de visite dan komt, ben ik helemaal klaar voor ze om ze te ontvangen en samen te genieten van elkaars gezelschap.

Wanneer visite onverwacht bij mij voor de deur staat dan treffen ze misschien wel een heel andere situatie. Er liggen nog hondenharen op de vloer, pannen en afwas staan op het aanrecht, rommel ligt op de eetkamertafel, overal slingeren penselen en potjes verf en waarschijnlijk draag ik ook met verf besmeurde kleren. Ik vind het moeilijk om altijd gereed te zijn voor visite.

Toch is dit de boodschap van Jezus. Hij zegt niet precies wanneer Hij zal terugkomen. Het enige dat Hij hierover heeft gezegd is: “spoedig”. Maar wanneer er al meer dan 2000 jaar verstreken is, moeten we concluderen dat onze interpretatie van spoedig toch anders is dan die van God.

Toch is het belangrijk dat ons hart altijd gereed is, net zoals de lampjes van de tien maagden olie nodig hadden, hebben wij de Heilige Geest nodig die ons hart vult en ons geestelijk brandende houdt. Dat betekent toch dat we ons dagelijks gereed maken om Jezus te ontvangen. Immers, je wilt niet zonder olie zitten wanneer Hij terugkomt. Tegen de vijf dwaze maagden zegt Hij: “Ik ken u niet”. Toch leek het of de dwaze meisjes hem wel kenden. Ze verwachtten de bruidegom. Ze gingen hem tegemoet met hun lampjes in de verwachting dat ze welkom waren op het bruiloftsfeest.

Ik ken veel mensen, maar velen van hen ken ik ook niet. Ja, ik weet welke naam bij welk gezicht hoort. Ik kan ze groeten. Maar deel ik mijn hart met hen? Nee, met velen doe ik dit niet. Volgens mij is dit wat Jezus bedoelt met elkaar kennen. Hem kennen in de zin van “ik weet wat de bijbel over Hem zegt” of een relatie hebben met Jezus en met elkaar spreken van hart tot hart, dat is een groot verschil.

Sorry, als je bij mij onverwacht op visite komt, kan ik geen opgeruimd huis beloven. Want ‘s ochtends ben ik eerst bezig met mijn hart schoon te maken en voor te bereiden om Jezus te ontmoeten. Ik heb het zo nodig om al die rommel in mijn hart samen met Hem aan te pakken dat de rommel in mijn huis wel eens blijft liggen.

RECENTE ARTIKELEN

Gereed

GereedLily Knol ••• Als ik visite krijg en ik weet op welk tijdstip ze komen omdat we dat hebben afgesproken, dan zorg ik dat ik…

LEES VERDER
Klik hier voor meer artikelen >>

Wil jij ook de ENTHOUSIAST per mail ontvangen en/of UPDATES uit de gemeente schrijf je dan in.