God waar bent U?

Lida Roest

•••

Pas las ik, nadat ik het lang geleden wel eens gelezen had, het boek ‘Teleurgesteld in God’ van Philip Yancey nog eens. Ik ben niet teleurgesteld gesteld in God, maar was benieuwd naar wat hij hierover schrijft. Ik heb ook vaak de vraag gesteld: ‘Waar is God in mijn leven, wat wil Hij met mij?

Ik denk dat het goed is om deze vragen te stellen. God wil een relatie hebben met ons, maar Hij wil onze liefde, ons leven, uit vrije wil. In de Bijbel in het Oude Testament spreekt God vaak direct tot zijn volk maar ondanks dat gaan ze toch hun eigen weg. In het Nieuwe Testament wil Thomas, die zo dicht bij Jezus had gelopen, toch een teken. En Judas die het licht in Jezus had gezien, verraadde hem.

God leert mij wat Hij bedoelt met liefde: van Hem houden zonder er iets voor terug te verwachten, overgave. Ik vind het moeilijk. Ik ben mens, zit zo vast aan het aardse, aan gevoelens en eigen verlangens. Dat is juist wat ik nu leer: dat ik veel met mijn eigen wereld bezig ben. Ik kijk naar Jezus’ lichtstraal en de lichtstraal gaat verder: mijn kamer uit, mijn leven uit, door het raam naar buiten, er is nog zoveel meer buiten mijn gezichtsveld, een heel ander leven wat op mij wacht.

In het boek schrijft Yancey ook over Job, hoe hij alles kwijtraakt en zijn vrienden hem raad komen geven. Job vraagt ook: ‘God waar bent u?’ Job houdt vol en blijft vertrouwen op God zonder te weten hoe zijn leven gaat worden. Dat is de relatie die God met mij wil. Wanneer God tot Job gaat spreken, zou je verwachten dat Hij Job gaat bemoedigen en gaat zeggen dat het allemaal goed komt. Maar dat zegt God niet. Wat God doet heeft me echt geraakt en het maakt me blij, zo vertrouwd, zo veilig met Hem. Ik lees deze hoofdstukken Job 38-40 heel vaak en het geeft zoveel kracht!  Een klein stukje:

Waar was jij toen ik de aarde maakte?
Wie heeft de zee met deuren afgesloten?
Hebt gij ooit in uw leven de morgen ontboden?
Ben je doorgedrongen naar de bronnen der zee?
Zijn de poorten des doods u onthuld?
Waar is de weg naar de woning van het licht?
En de duisternis waar is haar verblijf? 

Drie hoofdstukken gaat het door zo en ik realiseer me dat ik onderdeel ben van Gods wereld. Daar ben ik zo blij om. Dat geeft hoop en vertrouwen in Zijn plan met mij, de kerk, de wereld. God spreekt tot mij maar het is een zachte stem. Ik moet mijn best doen om te luisteren, te zien en te voelen. Hij spreekt in dit boek tot mij, de woorden gaan leven.

Tegelijkertijd luisterde ik ook het lied When he calls my name van Remko Harms Ik heb het zo vaak geluisterd met Louis samen. Maar van de week drong eigenlijk pas echt de tekst tot mij door.

The love I feel deep inside is how I know you are always near me.
Who calls the morningstars to sing?
Who lit the sky the day he came?
You who sensed the lightning on his way.
Creating every single day.

RECENTE ARTIKELEN

Klik hier voor meer artikelen >>

Wil jij ook de ENTHOUSIAST per mail ontvangen en/of UPDATES uit de gemeente schrijf je dan in.