Haast

Bryan Koopmans

•••

“Rivieren weten: er is geen haast. Op een dag komen we er wel.” We leven met z’n allen in een tijd waar alles heel snel gaat of moet gaan. Het is voor veel mensen een gewoonte dat de dagen voorbijvliegen. Daarbij verliezen we soms ook ons geduld met dingen: het pakketje dat vertraging heeft of het treuzelen van een ander op een gemaakte afspraak. Want je wil, of moet nog zoveel doen. En vaak resulteert dat in korte lontjes.

Ik, als dagdromer, vond de coronaperiode een schitterende tijd om die dagelijkse hectiek van strakke schema’s even achter me te laten. Want tenslotte, niemand kon überhaupt in deze periode meer iets goed plannen. Het leve begon voor mij een stuk langzamer te draaien, wat mij goed beviel. Ik kon meer dingen op mijn gemak doen en even rustig om me heen kijken. Een van m’n vrienden zei tegen mij voordat we een keer de auto instapten: “Bryan, waarom moet het allemaal weer zolang duren, je staat niks te doen en we hadden allang kunnen rijden.” Maar we hadden geen bestemming, alleen dat we een stukje zouden gaan rijden.

Op Disney+ kwam ik een van mijn grote jeugdhelden tegen die houdt van niks doen: de Britse Winnie de Pooh. Een personage dat al bijna 100 jaar bestaat. Pooh kijkt altijd rustig om zich heen, is heerlijk traag, heeft nooit haast, en observeert alles gemoedelijk. Alan Milne heeft de beer dan ook een voor volwassenen bijzondere inspirerende uitstraling gegeven.

“Doing nothing, often leads to the very best of something.” – Pooh

Ook ik zelf verlies wel eens mijn geduld. Met de mensen om me heen en ook vooral met mijzelf. En kan ik op sommige momenten alleen maar denken, was ik maar net zoals Pooh. Snel met luisteren en traag van spreken.

Woorden die natuurlijk niet van mij zelf zijn, maar gewoon in de Bijbel staan. Jakobus zegt dat in zijn eigen brief aan de eerste christenen: “Als uw geduld dan volgroeid is, zult u zelf volgroeid zijn, alles aankunnen en een sterk en zuiver karakter hebben” (Jakobus 1:4).

En als ik dan m’n geduld verlies voor iets in de haast van mezelf en anderen in de dingen van alledag, had ik misschien nog beter even kunnen wachten met het verliezen van mijn geduld, even niks kunnen doen en kwam het dan vanzelf goed.

“Sometimes, when I’m going somewhere, I wait. And then somewhere comes to me.” – Pooh

RECENTE ARTIKELEN

Klik hier voor meer artikelen >>

Wil jij ook de ENTHOUSIAST per mail ontvangen en/of UPDATES uit de gemeente schrijf je dan in.