Hé, waar zitten je oren?

Lily Knol

•••

Dit had zomaar een titel kunnen zijn boven het verhaal van Jona. Wie kent deze uitspraak niet? Als kind hoorde ik hem geregeld en als ouders stel je deze vraag aan je kinderen wanneer ze weer niet willen luisteren. Waarschijnlijk denkt God ook vaak iets dergelijks: hé, waar zitten je oren? Of zoals Hij het zegt: “Wie oren heeft, die hore naar wat de Geest tot de gemeente zegt.” Oftewel, je hebt je oren niet voor niets gekregen. Luister!

De opdracht die Jona van God kreeg was lastig. Naar de vijand van Israël gaan, een stad vol misdadigers, om ze op te roepen zich te bekeren. Het meest lastige daarvan vond hij nog wel dat hij wist dat God genadig en barmhartig is. En omdat hij het volk van Ninevé haatte en het hun verdiende loon vond wanneer de stad werd vernietigd, koos Jona ervoor ongehoorzaam te zijn aan zijn opdracht en de andere kant uit te vluchten.

En nu kan ik vandaag de dag denken: dat was niet slim van Jona. Dat doe je toch niet: God ongehoorzaam zijn. Maar ben ik zoveel gehoorzamer dan Jona? Wat is mijn Ninevé? Wat is de plek waar ik niet naartoe wil, ondanks dat ik weet dat God mij roept. God roept mij toch duidelijk op dat vervelende karaktertrekje van mij te veranderen? En ik vlucht de andere kant uit. God roept me op iemand te vergeven. Is dat mijn Ninevé? God roept me op een relatie te verbeteren. En ik stop mijn oren dicht. God roept me op goed te zorgen voor mijn lichaam. Waarom wacht ik totdat God een grote vis stuurt en ik ziek op bed lig?

Als we Gods Woord lezen en zijn stem horen weten we welke richting we moeten gaan. Dat is niet altijd de richting die we graag kiezen. Iedereen heeft angsten, Ninevé’s. Ja, we willen alles voor God doen, we willen overal heen gaan, maar niet dat. God blijft geduldig vragen totdat Hij het wel radicaler moet doen en een grote vis moet sturen. Dan bevinden we ons ineens in een vreselijke situatie (bijvoorbeeld ziekte, echtscheiding of een financiële crisis).

Je kunt niet Gods liefde zoeken en tegelijkertijd van Hem wegvluchten. Wanneer God je tot iets oproept, moet je bereid zijn je verantwoordelijkheid te nemen.  Groeien in geloof kan toch alleen wanneer we niet langer onze eigen wil doen maar Gods wil willen doen. Als je oprecht in God gelooft, dan ga je zijn weg. Die ga je immers niet alleen. Dus sla ik toch maar die moeilijke weg in, op naar mijn Ninevé.

RECENTE ARTIKELEN

Klik hier voor meer artikelen >>

Wil jij ook de ENTHOUSIAST per mail ontvangen en/of UPDATES uit de gemeente schrijf je dan in.

* verplicht veld
E-mail Services (maak een keuze)