Een tienermeisje kon prachtig dansen en op een dag danste ze voor haar stiefvader koning Herodes. Hij had er zo van genoten dat zij mocht wensen wat ze wilde al was het de helft van zijn koninkrijk. En dat was geen klein koninkrijk. Het was alsof ze het winnende lot uit de loterij had… een keuzemoment. Dit is een kans om dromen waar te maken. Ze had haar invloed kunnen gebruiken om te zorgen voor de armen, om medische zorg te verbeteren, om goed te doen op welke manier dan ook.

Keuzemomenten, denkt u er wel eens over na? Wat zou ik doen als ik de loterij won, een familielid een nier-donor nodig had, ik iemand zie verdrinken? Misschien denkt u dat het niet te voorspellen is wat iemand dan zou doen. Maar ik denk dat dat best meevalt. Want op een keuzemoment kies je voor datgene waardoor je beïnvloed bent.

Het meisje was jong en onder invloed van haar moeder en liet die voor haar kiezen. De moeder was boos op Johannes de Doper. Het was vast klein begonnen, geïrriteerd door de opmerking van Johannes over haar overspel. Maar ze koos ervoor die irritatie te houden, te koesteren en te voeden alsof het een baby was en dus groeide het en groeide het en de haat beheerste haar leven. En toen kwam haar keuzemoment. En dus koos ze wat haar beïnvloedde: haat.

Voelt u ook wel eens irritatie? Bijvoorbeeld jegens een broeder of zuster? Wat doet u er dan mee? Kies er niet voor om die te houden, te koesteren, te laten groeien. God zegt: werp al uw bekommernissen op mij. Werp staat er, niet geef. Want als je iets werpt, bijvoorbeeld een bal, dan is het voorwerp niet meer in je handen. Je hebt het losgelaten.

Het meisje zei: “Ik wil het hoofd van Johannes de Doper op een schaal”. Ik wil… zei ze. Maar dat wilde ze helemaal niet. Dat wilde haar moeder. Wat moet een jong meisje met een bloederig hoofd op een schaal? Ik stel me zo voor dat het meisje zich, nadat haar eerste euforische gevoel was weggeëbd, wel enorm dom gevoeld moet hebben. De rest van haar leven zal zij gedacht hebben “wat een kans heb ik daar laten liggen”!

Belangrijk dus om je te voeden met dingen die het waard zijn. Maar ook om verkeerde gedachten, daden of gewoontes los te laten zodat ze niet groeien en je leven gaan beheersen. Door deze twee principes toe te passen in je leven zal je de juiste keuzes maken op keuzemomenten.