In onze vergelijk-en-beoordeelmaatschappij hebben we het maar druk. Druk met het scannen van de ander. Staat deze persoon boven of onder mij op de ladder? Hoe zal ik hem/haar beoordelen? We vergelijken wat af en worden andersom ook vergeleken en beoordeeld. Dus om onze eigen waarde op peil te houden moeten we zorgen dat onze buitenkant er goed uitziet. Meer likes, meer schouderklopjes , harder werken, beter je best doen, sociaal zijn, altijd een glimlach op je gezicht, enz. Wanneer er rotte plekken in worden ontdekt, word je daar gegarandeerd op afgerekend en kelder je enorm in aanzien. Menig BN-er heeft het ondervonden. Je imago is slechts beperkt houdbaar en je zult er steeds aan moeten werken om dit goed te houden. Want keldert je imago dan heeft dit invloed op jouw eigen waarde. Je voelt je belabberd en kan in het ergste geval in een identiteitscrisis terecht komen. En dus doe je mee en leef je in de gevangenis van oordelen en beoordeeld worden.

In de wereld van genade heerst rust. En niet alleen rust maar ook vrede, vrijheid en liefde. Hier is het niet nodig te vergelijken en vervolgens te beoordelen. Je identiteit is veilig in Jezus. Negatieve uitlatingen van anderen zijn niet van invloed. De enige regel is: ‘heb elkaar lief’. Dit hoeft niet eens wederzijds te zijn. De mensen die hier leven, houden van éénrichtingsverkeer. Zij voelen zich vrij om zichzelf te zijn wat anderen hier ook van mogen vinden.

Twee werelden: die van oordeel en van genade. Welke is herkenbaar voor u? In welk wereldje kiest u te leven? Het is geen gemakkelijke keuze. Zijn we niet geneigd ons mee te laten slepen door de wereld van het vergelijken en oordelen? Worden we niet beïnvloed door de negatieve uitlatingen van mensen om ons heen?

God heeft ons echter laten zien dat er een andere weg is, weliswaar smaller, maar beter. Weinig mensen kunnen deze weg dan ook vinden.  Het vergt steeds opnieuw een keuze en steeds opnieuw een overgave. Want het lukt ons niet deze weg van genade alleen te bewandelen. Alleen met God aan onze zijde leren we ons te onttrekken aan de gevangenis van vergelijken en oordelen en de weg van genade te gaan.

Goede reis!