VERNIEUWD BEWEGEN :: Gods voorziening

Ds. Dennis Mohn
19 maart 2023
Lukas 3:16-23

[printfriendly]

Samenvatting

Er zijn zovele situaties waarin we ons afvragen waarom God niets doet. Of wat Hij eigenlijk doet. Het is een vraag waar we in de gemeente vaker over horen en spreken, omdat het ons bezig blijft houden. Omdat er ook niet één juist en eenvoudig antwoord is. Dennis nam ons mee langs een serie van antwoorden, die allemaal mogelijk zijn. Misschien zijn veel van die antwoorden tegelijkertijd waar. Of allemaal een stukje van het mysterie… En als één (of meerdere) van die antwoorden je rust brengen, je helpen in een moeilijke situatie, dan is dat geweldig en precies de bedoeling.

Maar soms lijkt geen van die antwoorden ‘goed genoeg’. Niets is dan afdoende. Misschien wil je je dan eens afvragen òf er wel een antwoord zou kunnen bestaan wat goed genoeg is … of dat je misschien helemaal geen antwoord nodig hebt?

Dennis liet ons zien, hoe Jezus ook zelden een direct en eenvoudig antwoord gaf, maar veel meer liet zien of horen wie Hij was. Dat we Hem nodig hebben, veel meer dan een antwoord. Tussen elke vraag en elk verlangen naar antwoord ligt ten diepste een verlangen naar meer van God.

Mooi vond ik ook hoe Dennis zei dat ‘vrede’ in de wereld, de àfwezigheid is van iets – van oorlog, van onrust, van herrie, van verdriet of wat dan ook. Maar dat ‘vrede’ van God juist de àànwezigheid is van iemand: van Jezus. Als we in de moeite van het leven zoeken naar antwoorden, naar rust, naar vrede, zoeken en verlangen we naar meer van Hem.

Dus voor de praktijk van alledag deze week:

  1. Zoek je naar antwoorden, maar wint de onrust steeds opnieuw: probeer dan deze week het verlangen naar antwoorden even te laten rusten en veel meer te zoeken naar Gods aanwezigheid in je leven. Door in de ogen van mensen te kijken die er voor je willen zijn, door gebed, door mooie liederen die je raken of wat dan ook werkt voor jou. Luister naar de verhalen van mensen op weg met Jezus, de getuigenissen van hen die terugkijkend op hùn moeite kunnen vertellen dat Jezus er altijd bij was. En laat je raken…
  2. Als jij iemand bent die een verhaal heeft over hoe Jezus bij je was (of is) in je moeite, kijk dan eens goed om je heen om te zien, te horen of te voelen, of er iemand is, die jouw verhaal nodig heeft deze week. En getuig van meer van Jezus – laat Hem voelbaar aanwezig zijn voor de ander, door jou.