NIEUWE ERVARINGEN :: Beweging in onvrede

27 juni 2021
Ds. Dennis Mohn
Handelingen 12:1-17

[printfriendly]

Samenvatting

Herodes zag dus dat het gunstig werkte om mee te bewegen met de onvrede van mensen. We bewegen vaak mee met onvrede. Eén reden waarom we dat doen is denk ik omdat het dan voelt alsof er iets gebeurt. Vervolgens bewegen we wel mee in de onvrede maar verder komt er vaak niks op gang. Er zit juist geen beweging in.

Het gevaar van ongenuanceerd meebewegen met onvrede is dat de beweging van vrede juist klem komt te zitten. De beweging van het nieuwe koninkrijk van God in de persoon van Petrus zat vast tussen twee soldaten. Maar tegelijkertijd lijkt Petrus zich daar niet heel erg druk over te maken. Hij ligt gewoon te slapen. Hij laat zich niet gek maken.

Petrus lag te slapen. De beweging van vrede, van dit nieuwe koninkrijk van God leek even stilgezet. En toen was er die engel die Petrus wakker maakte en naar buiten begeleidde. Soms komen we klem te zitten maar we hoeven ons niet gek te laten maken want als jouw bewegen in deze wereld werkelijk ook de beweging is die God wil maken in deze wereld dan zorgt Hij er wel voor dat je in beweging blijft.

Petrus kwam vervolgens mij een groep mensen die voor hem aan het bidden waren. Op hun eigen manier hebben ze zich ook gek laten maken maar er was één verschil: ze kanaliseerden hun onvrede naar boven en terwijl ze nog aan het bidden waren stond de verhoring van hun gebed al voor de deur aan te kloppen en vertelde wat de volgende stap is. Als we onze onvrede, dat er geen beweging in zit, naar boven kanaliseren dan zal God ervoor zorgen dat we weer in beweging kunnen komen.

Vragen

  1. Herken je dat snel de neiging hebben om mee te bewegen met onvrede? Waar zie je dat vaker gebeuren? Wat kwam er uiteindelijk van terecht?
  2. We laten ons snel meenemen in de toon van een gesprek en zijn het eens met een aanname. Hoe zouden we kunnen voorkomen dat we ons te snel mee laten nemen in de aanname?
  3. Medelijden is een fragiel gebeuren. Als we de emotie helemaal overnemen kunnen we vervolgens niet meer helpen omdat we hetzelfde probleem hebben. Hoe kunnen we hierin onze grens bewaken zodat we wel behulpzaam blijven terwijl we meeleven?
  4. Misschien heerst op dit moment onvrede in je leven. Breng dat dan naar boven met je kring. Breng het in gebed bij God.