KONINKRIJK ONTMASKERD :: Opstandingskrachtpatsers zijn

Ds. Dennis Mohn
31 maart 2024
Matteüs 28:1-20
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

In 2016 kwam een geweldig nieuw boek uit van Tom Wright: zoals velen van jullie weten: één van mijn favoriete theologen. Het boek zet op een vernieuwende manier de betekenis van het kruis uiteen, door het in het grote verhaal van God, van de bijbel te plaatsen. Een aan te raden boek, mocht je het nog niet gelezen hebben; het heeft mij zoveel inzicht en begrip gegeven…

Het boek heet in het Nederlands “Goede Vrijdag”, maar wie dàt bedacht heeft… daar zou ik graag een woordje mee wisselen… Wàt een slechte titel. Heel Nederlands, of beter gezegd, Calvinistisch ook, zou ik willen zeggen. Blijven hangen op de dag zelf, focus op de ellende van het kruis, op Zijn dood aan het kruis… Dat roept het in mij op. Maar de titel in het Engels is zoveel beter, zeg het maar eens hardop: The Day the Revolution began  … De dag dat de revolutie begon.

Ik krijg kippenvel als ik dat hardop zeg. Misschien jij ook wel. Dat is het besef waar Wright je in wil leiden. Dat op die dag, op die Goede Vrijdag, iets gebeurde, waardoor de hele wereld, de hele kosmos nooit meer hetzelfde zou zijn. En het eerste bewijs daarvan is de opstanding van Jezus op de derde dag.

Bij de Senioren sprak ik van de week over hoe dat besef wereldschokkend is en zou moeten zijn. Hoe het iedere keer opnieuw, je wereld zou moeten laten beven. Hoe het iedere keer opnieuw je blik zou kunnen richten op de enorme verandering, op de enorme kracht van het kruis en van de opstanding. Hoe het iedere keer opnieuw van ons vraagt om in die Opstandingskracht te gaan staan en te delen in Zijn overwinning over het kwaad.

Ik hou ook van Wright’s visie op zonde, die past zo bij onze Wesleyaanse theologie. Wright zegt dat wij geschapen zijn om Gods beeld te dragen; we zijn ‘naar Zijn beeld geschapen’ zegt Genesis. Dat is ons doel, Gods beeld in de wereld te brengen, te worden en zijn zoals Hij. Vanaf het paradijs lukt ons dat niet zo goed… en dàt is zonde. De momenten dat we niet handelen, liefhebben, zoals Hij. Dan ‘missen we ons doel’ en dat is precies wat het woord zonde (hamartia in het Grieks) betekent.

Het kruis, de revolutie daagt ons uit èn stelt ons in staat om opnieuw beeld-dragers van God te worden; wij noemen dat Christusgelijkvormig – heiliging. Het is niet altijd makkelijk. Een revolutie kost ook wel wat … en als het van onszelf afhing… pfoe, dan zouden we niet winnen. Maar ìn Christus Jezus, is de overwinning al behaald en hoeven wij ‘alleen maar’ in Zijn kracht te gaan staan. En dat kunnen we door Gods Geest in ons, door Zijn genade. Door je daar voor open te stellen.

Dus… er is een revolutie gaande en er worden ‘opstandingskrachtpatsers’ gezocht. Ben jij dat? Voel jij dat? Doe jij mee? Durf en wil jij in die kracht te gaan staan? ‘Jezus te spreken’ (opwekking 867) en zo Gods Koninkrijk te onthullen? Hoe ziet dat eruit voor jou?