Wie ben je echt?

Peter Schuitema

•••

De gesprekken waar ik het meest van geniet en wat naar mijn idee de beste gesprekken zijn, zijn de gesprekken waar ik met een gesprekspartner praat over wat mij bezighoudt, waar ik mee worstel of over mijn onzekerheid. Jarenlang heb ik de dingen waarmee ik worstel weggeweest, omdat Ik het idee had dat het mij verhinderde te stralen. Maar ik heb ontdekt dat worstelingen in en met jezelf juist goed zijn.

Ik zie het ook in mijn werk.

Ik werk nog niet zo heel erg lang als persoonlijk begeleider binnen de gehandicaptenzorg. De mensen met wie ik mag werken worstelen vaak met zichzelf en hun beperking. Maar wat zijn het prachtige mensen die mij ontzettend kunnen inspireren.

Een poosje terug had ik een gesprek met een vriend. Hij vroeg aan mij: “Kan je mij vertellen wie jij bent?”.  Ik gaf niet direct antwoord. In gedachten flitsten mijn hobby’s voorbij, moest ik denken aan mijn passies, aan de banen die ik gehad heb, aan mijn falen, aan wat ik graag wil bereiken. Maar ik gaf het antwoord dat toen in mij opkwam: “Ik ben gewoon ik”.  Meer niet. De rest is bagage. Ik ben gewoon ik.

Ik ben in het verleden heel actief geweest. Met de bijbelschool en met en in de kerk. Maar het heeft me nooit die 100 procent voldoening gegeven omdat ik niet ben wat ik doe, maar gewoon ben wie ik ben.

Ik weet dat God van mij vraagt om tevreden te zijn met wie ik ben. Dat is een proces van groei. En dat vind ik niet altijd makkelijk. Maar ik heb ervaren dat God tegen mij zegt dat het gevoel van het proces niet altijd leuk hoeft te zijn. Bij mijn proces hoort vaak een verstikkend gevoel van onzekerheid en dat voelt niet fijn. Maar ik leer steeds meer dat ik me niet hoef te verbergen achter wat ik wel of niet goed doe. God vraagt van mij om die berg verder op te klimmen omdat ik als een stad op een berg mijn licht mag laten zien in de nacht. En dat vraagt hij ook van jou. Of je nou heel erg zeker bent van je zelf, of heel onzeker. Of je je minderwaardig voelt of niet.

Eigenlijk blijft de vraag die ik jou ook graag wil stellen. Als alles wegvalt – je falen, je talenten, je beroep, je verleden etc. – wie ben jij?

 

Jij bent zo kostbaar in Mijn ogen, zo waardevol en Ik hou zoveel van je.

Jesaja 43:4

RECENTE ARTIKELEN

Gereed

GereedLily Knol ••• Als ik visite krijg en ik weet op welk tijdstip ze komen omdat we dat hebben afgesproken, dan zorg ik dat ik…

LEES VERDER
Klik hier voor meer artikelen >>

Wil jij ook de ENTHOUSIAST per mail ontvangen en/of UPDATES uit de gemeente schrijf je dan in.