Je ouders en jeugd verlaten en worden wie je bent als zoon of dochter van God

Je kan leven vanuit je echte ik, vanuit wie je bent, vanuit jouw gaven en talenten. Er mankeert in essentie niets aan je. Je mag zijn zoals je bent. Dat is Gods geschenk aan jou. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=”@kvdnvlaardingen”]Niets kan je scheiden van de liefde van God.[/inlinetweet] Die liefde vanbinnen ervaren is je diepte verlangen als mens. En God spreekt woorden van liefde en aanvaarding tot ons. Alles wat we wensen in het leven, is al in ons.

Vaak doorzie je niet of wil niet toegeven dat je in allerlei andere dingen gelooft, waaraan je waarde, liefde en zekerheid ontleent. De schijnzekerheden waaraan je je zo blijft vastklampen en waardoor God niet de ruimte krijgt, bouw je op vanaf je vroege jeugd. Als je geboren wordt heb je geen (bewust) besef van God. Je ouders zijn God voor je. Ouders zijn onvolmaakte mensen en kunnen niet dat geven wat we ten diepste nodig hebben. Eenieder komt vanaf jong liefde tekort. Zo leef je met een leegte en verlies je (onbewust) het geloof dat je echt geliefd bent. Je hebt vaak het gevoel er alleen voor te staan, liefde niet waard te zijn, steeds tekort te zullen komen, te zullen mislukken en noem alle andere leugens waarin we kunnen gaan geloven maar op. Je gaat het onmogelijke verwachten van het leven, van de ander of van je zelf. Het leven, de ander of je eigen prestaties moeten het gat in je zelf vullen en goed maken wat je ouders niet gaven. Je laat niet los dat je ouders je de liefde niet volmaakt gaven en blijft die liefde zoeken buiten je zelf en niet in God die je de liefde gratis aan biedt. Verlaat en vergeef je ouders en geef God een echte kans.

De hamvraag is natuurlijk, ‘hoe doe je dit?’. Het gaat hier om een levenslang en soms pijnlijk en moeilijk proces. Het is een begaanbare weg van je zelf steeds meer leren kennen. Van het leren loslaten van oude patronen en van het je meer en meer leren verbinden met God.  Ik doe hieronder een suggestie om met dit proces aan de gang te gaan.

Sta eens stil bij een regelmatig terugkerende heftige emotionele reactie n.a.v. een relatief klein voorval.  Wat is je emotie, wat denk je? Neem een paar minuten om het gevoel goed te voelen. Doet het gevoel je denken een situatie uit je jeugd? Wat gebeurde er toen? Wat dacht je toen, welk besluit nam je toen over je zelf, over de liefde? Klopt dit met wat God vanuit zijn liefde over jou zegt? Kan je die oude gevoelens en gedachten loslaten en vragen of God zijn waarheid over jou in jou wil planten? Deel eventueel wat je ontdekt hebt met een voor jou belangrijke ander. Het kan een tijd(je) duren voor je het nieuwe wat God heeft gedaan, opmerkt. Wees opmerkzaam en koester het nieuwe goed. Dat zal je helpen meer te leven als zoon of dochter van God.