Enthousiast

Radicaal voor Jezus

Peter Schuitema

Deze titel kan verschillende gevoelens en gedachten bij u opwekken en doet dat ook bij mij.
Ikzelf heb in de afgelopen jaren stilgestaan bij de vraag: “Wat geloof ik nou eigenlijk? Wie ben ik dan in mijn geloof en wat is daadwerkelijk mijn positie?”

Een aantal jaar geleden heb ik een bijbelschool gedaan waar ik nieuwe talenten heb mogen ontdekken. Ik deed dingen die ik nooit eerder had gedaan. Oprecht vond ik het een leuke avontuurlijke tijd. Maar eerlijk gezegd, uiteindelijk ook wel een lastige. Past dit wel bij mij? Wat geloof ik zelf? Ik merkte dat ik er op den duur allemaal geen zin meer in had. Ik besloot om er in ieder geval een jaar mee te stoppen en me zelf daarin rust te geven.

Niet lang daarna kwam de coronatijd en stond alles letterlijk stil. Een periode waarin ik alles ging overdenken. Ik heb hier en daar taken in de kerk opgegeven en heb weer andere opgepakt. Ik merkte dat ik een switch aan het maken was in mijn geloofsleven. Ik vond dat ook moeilijk en eng: ben ik nog de radicale christen of ben ik lauw aan het worden? Ik ging niet de straat op, hield me niet meer bezig met het trainen en opbouwen van jonge mensen. Ik merkte dat ik graag zelf op onderzoek wilde uitgaan. Alles zoveel mogelijk zelf wilde onderzoeken zonder het in mijn hoofd groter te maken of in kaders te zien.

Ik ben steeds meer rust gaan vinden in de wetenschap dat de echte waarheid een persoon is. Jezus zegt dat Hij de Weg de Waarheid en het Leven is. En dat niemand tot de Vader komt dan door Hem. Ik heb steeds meer het verlangen om tot opbouw te zijn in de maatschappij. Ik denk dat ik in mijn leven ergens de aansporing heb gehoord: “Goed zo kerel, ga nu maar naar buiten de wereld in en schijn mijn licht op je werk, in de supermarkt, bij je buren, etc.”

Ik geloof dat radicaal voor Jezus gaan niet alleen zit in de straat op gaan, of van podium naar podium. Ik geloof dat het hem zit in de strijd durven aangaan. Te durven twijfelen en je door alles heen aan God vast te houden. Radicaal voor Jezus gaan is je kracht uit Hem halen in moeilijke situaties. Met moeite je bed uitstappen om toch naar de kerk te gaan ook al was je dat bijna niet van plan. Dat het je steeds minder gaat uitmaken hoe de muziek klinkt of hoe de preek is. Maar dat je er bent om bewust in Gods aanwezigheid te zijn. Geloven is besluiten om de dingen aan te nemen die soms heel tegenstrijdig kunnen zijn met je zelfbeeld. Maar bovenal transparant durven zijn in je geloofsleven. Radicaal voor Jezus is door de storm heen Christus als anker te hebben.