De regenboog
Lily Knol
•••
Als ik een regenboog zie, moet ik altijd even verwonderend blijven kijken. En eigenlijk ken ik niemand die er zomaar achteloos aan voorbij gaat. Vaak wordt door menigeen even een foto gemaakt van dit prachtig fenomeen.
Wellicht denken velen van u bij het zien van de regenboog aan het verhaal van Noach en de belofte van God waarvan de regenboog een teken is. Dat is overigens niet de enige keer dat de regenboog in de bijbel voorkomt. In Ezechiël en Openbaringen wordt een aantal keren visioenen beschreven waarbij iets van Gods majesteit wordt gezien. En daar op de troon van God wordt zowel door Ezechiël als Johannes wederom een regenboog waargenomen.
Tegenwoordig is er meer natuurkundige kennis waardoor we weten hoe een regenboog ontstaat. Het felle licht van de zon bevat alle kleuren van het lichtspectrum. De zon is zo fel dat je er niet naar kunt kijken. Het zou ook schadelijk zijn voor je ogen. Maar wanneer het zonlicht wordt gebroken en teruggekaatst in de vorm van een regenboog is het geen probleem meer om dat licht uitgebreid te bekijken.
In 1 Timoteüs 6:16 staat dat God woont in een ontoegankelijk licht of zoals 1 Johannes 1:5 zegt: God is licht. Dat betekent dus dat het onmogelijk zou zijn voor een mens om God te zien, hetgeen God ook zegt tegen Mozes. Alleen door naar Jezus te kijken kunnen wij God wel zien. Jezus zou je dus kunnen vergelijken met de regenboog, symbool van hoop en genade. Je zou dus kunnen zeggen dat als het licht van God gebroken wordt door het water (de doop) wij Jezus zien.
Jezus is de weerspiegeling van Gods licht. Hij is Gods zichtbare liefde. Er is geen eind aan de regenboog. Als je in de auto rijdt, merk je dat hij met je meegaat. Dat komt omdat de boog in je oog ontstaat, waardoor ook niemand de boog hetzelfde ziet. Je bent als het ware zelf het middelpunt van de regenboog. Dat maakt de regenboog als symbool voor Jezus wel erg persoonlijk. Jij bent het middelpunt van zijn liefde en genade.