Iets moois komt nooit zonder lijden

Alderik Bos

•••

Afgelopen zomer waren Hilda en ik in Zierikzee. Gezien alle maatregelen zijn we niet naar het buitenland geweest, maar genoten we voor het tweede jaar op rij van de Zeeuwse Delta. Van Stellendam over zee naar de Roompot, zeehonden kijken, wandelen, fietsen, ankeren en zwemmen, lekker eten, boeken lezen en soms een stadje bezoeken. Het geluk ligt vaak om de hoek. In Zierikzee ken ik een leuke platenwinkel. Ik luister graag muziek; platen (vinyl) draaien heeft iets magisch. Net als veel winkeliers heeft het echtpaar dat de winkel runt een moeilijke tijd achter de rug. Maar de liefde voor muziek is groot. Hij adviseerde mij eens te luisteren naar de muziek van Melody Gardot en vertelde het verhaal van deze vrouw. Op haar 19e is ze op de fiets aangereden en tijdens haar revalidatie adviseerde haar arts iets te gaan doen met muziek. Zo is haar talent ontdekt. Haar carrière is inmiddels internationaal en ze maakt werkelijk prachtige muziek. Ik heb de LP ‘Sunset in Blue’ gekocht. Als je het verhaal kent spreekt de muziek nog meer tot de verbeelding.

Enkele jaren geleden hielp ik een man en een vrouw (geen stel) bij de opstart van hun bedrijf. In eerste instantie was ik wat huiverig over hun plan. Ik heb ze uitgedaagd mij te overtuigen van de meerwaarde van wat ze wilden gaan doen. Met enorm veel passie hebben zij dat gedaan. Vol energie zijn ze begonnen en ik was een van de investeerders om de opstart mogelijk te maken. Na ruim een jaar werd de vrouw geconfronteerd met een ziek kind: leukemie. Het was duidelijk dat de energie die ze had, thuis nodig was en dat die niet meer aan het bedrijf kon worden besteed. Ze kwam het mij persoonlijk vertellen. Als dank kreeg ik van haar ‘Het boek van vreugde’ waarin de Dalai Lama en Desmond Tutu met elkaar in gesprek zijn. Het boek heet te gaan over vreugde, maar gaat in feite over lijden. Met het diepe lijden dat deze mannen hebben meegemaakt, kan je ze niet betichten van gemakkelijke antwoorden op de vraag waar het lijden toe moet leiden. Een boek dat juist daardoor enorm veel hoop geeft. Een van de hoofdstukken heet “Iets moois komt nooit zonder lijden”. Ik heb de geefster van het boek gevraagd of zij de vreugde die het boek beschrijft ook ervaart, ondanks haar situatie. Daar zei ze volmondig ja op. Dat raakte mij. Als investeerder krijg je soms een ander rendement dan in geld.

De les is dat iets moois dus nooit zonder lijden komt. We moeten eerst iets verliezen, om iets anders te winnen. We moeten het leed recht in de ogen kijken om ook volop vreugde te ervaren die dat lijden tot gevolg kan hebben. Niemand van ons zal een leven kunnen leiden waarin het lijden geen plaats heeft, maar ik heb gezien dat niemand van ons de vreugde kan ontlopen die er klaarligt.

Jezus ging het lijden niet uit de weg, maar keek het recht in de ogen. Hij deed dat voor ons, zijn broers en zussen. Wij mogen zijn voorbeeld volgen. Het lijden ondergaan en de vreugde ervaren. Als maker van mensen zal God met ons meelijden en met ons de vreugde ervaren.

Welk lijden in jouw leven heeft welke vreugde tot gevolg? Kan je met de die wetenschap het lijden accepteren en ook de vreugde voor 100% ervaren?

RECENTE ARTIKELEN

Relatiegeschenken

RelatiegeschenkenColette van der Heiden ••• Ik werd een tijdje terug verrast door de ontdekking dat ik van bijbels ‘offeren’ een heel vertekend beeld had. ‘Offers…

LEES VERDER
Klik hier voor meer artikelen >>

Wil jij ook de ENTHOUSIAST per mail ontvangen en/of UPDATES uit de gemeente schrijf je dan in.