Leven vanuit Rust

Alderik Bos

•••

Gedurende mijn sabbatical, en vooral toen ik de camino liep, heb ik geleerd hoe je kunt leven vanuit rust. Voor mij gold dat wanneer je een camino loopt, je in een eenvoudig ritme terechtkomt, waardoor de vraagstukken van alle dag op grotere afstand komen te staan. De dingen die mij tijdens de reis nog bezighielden werden daardoor beter hanteerbaar.

Daarop terugkijkend leerde ik dat alles waar we ons in het normale leven druk over maken heel relatief kan zijn. Het kan dus zo zijn dat je letterlijk afstand neemt van problemen en vraagstukken. En je kunt ook gelukkig zijn met heel weinig en dankbaar voor de meest eenvoudige dingen zoals een kop koffie of even in de schaduw zitten. Maar ook je natuurlijke reflex op zaken blijkt helemaal niet zo nodig te zijn. Ik heb een temperamentvol karakter en kan dus snel blij, boos, geïnteresseerd of oordelend zijn over dingen die mij overkomen.

Wat ik geleerd heb is dat die karaktereigenschappen, kennelijk door de omgeving radicaal te veranderen, niet meer nodig zijn en dus ook minder vaak of helemaal niet meer voorkomen. Het kan ook ‘uit’. En dat is interessant! Want als het mij lukt om die karaktereigenschappen ‘uit’ te zetten, kan ik ze ook ‘aan’ zetten. Dat betekent dat ik die eigenschappen kan gebruiken als ze functioneel zijn.

Een vriend van mij is organist. Van hem leerde ik dat een orgel ‘registers’ heeft. Allemaal instrumenten en klankkleuren die de muziek beïnvloeden. Een goede organist weet welke registers wanneer open moeten. En dan klinkt de muziek aangenaam. Alle registers open leidt in de regel tot een bombastisch en weinig verfijnd geluid. Daarom is ‘zo ben ik nu eenmaal’ voor mij niet langer een acceptabele kijk hierop.

Mijn camino was een soort muziekles. Ik heb geleerd om de registers uit te zetten en ze te gebruiken als een instrument. Ik kan dus nog altijd boos worden, geïnteresseerd zijn of ergens een mening over vormen, maar het hoeft niet altijd. Sterker nog, in veel gevallen is het helemaal niet functioneel. En dit geeft zo’n rust.

Concreet heb ik mijzelf aangeleerd om iedere dag vanuit rust te starten. Er is in de regel geen noodzaak om in de ochtend veel registers open te zetten. Ik kies er nu zelf voor welke eigenschap ik wanneer gebruik. En ik heb ook geleerd om de dag af te sluiten met een ritueel – in mijn geval een podcast – om tot rust te komen, alle gedachten stil te zetten, oordelen los te laten, alle registers te sluiten, en in vertrouwen en stilte de nacht in te gaan. Dit heeft een enorm effect op mijn slaap.

Deze ervaring wil ik graag met je delen. Tegelijk ben ik benieuwd of het jou lukt te leven vanuit rust en hoe jij dat doet.

RECENTE ARTIKELEN

Klik hier voor meer artikelen >>

Wil jij ook de ENTHOUSIAST per mail ontvangen en/of UPDATES uit de gemeente schrijf je dan in.