Maak de liefde wakker!

Han den Dekker

•••

Weet je dat je precies goed bent zoals je bent? Nee? Jazeker wel. Je bent ten diepste goed, zo goed. Op zondag horen we in de kerk telkens weer, ‘God is goed en God is Liefde en Hij is hier Aanwezig’. Wat mij betreft kan er worden toegevoegd, ‘…. en jij bent ook ten diepste goed’. Liefde ben je, geliefd ben je. Gemaakt door de Liefde en bestemd voor de Liefde. Niets kan je hiervan scheiden. Toch? O, je gelooft het niet?

Dat kan best! De oude mens in je, je kleine ik, fluistert je dat ongeloof in. Het stemmetje dat je vertelt dat je niet goed genoeg bent. Of misschien schreeuwt het dat wel.
Je ego is een topverkoper van een waardeloos product. En om de illusie van de gedachtenconstructies van je ego (je bent niet goed genoeg, je hoort er niet bij, jij telt niet mee, je bent een mislukking, je moet beter presteren, je moet meer liefhebben, meer doen voor God) te doorzien en er hard om te lachen zul je moeten leren luisteren naar die andere stem: de fluisterstem van Je Ware Aard, innig verbonden met Christus in jou. Het vraagt vaak de nodige tijd, stilte en oefening om die fluisterstem te horen, toe te laten en te omarmen.

Je gelooft makkelijker in dat verhaal van je oude mens, het is ook oud en zo bekend. En daarmee ook vertrouwd. Het verhaal komt uit je jeugd, daar begon het verhaal zich te vormen. Onbewust heb je hiervoor gekozen. Die ‘oude mensstem, de stem van je ego’ is ergens ook een trouwe vriend, die je wilde beschermen en die je hielp. Deze stem is ook niet fout, deze stem vraagt liefdevolle aandacht, erkenning. Toch houdt deze stem je vaak vast en gevangen, als het je als volwassene belemmert. Weet, dat de fluisterstem van God, die zegt, ‘mijn dochter, mijn zoon, Ik hou zo veel van je’, er ook altijd is.

Ik deed in september 2021 mee aan een 5- daagse stilteretraite. In een prachtige tuin, lieten liefdevolle mensen, die het boeddhistische pad volgen, mij zien dat mijn echte ik goed is en liefde. En hoe krachtig geloof is. In God zijn wij en leven wij en waar Liefde is, is God. In de kerk horen we dit natuurlijk ook. De Liefde is uitgestort in je hart door de Heilige Geest. Geloof het, zegt de Bijbel! Geloof je het? We mogen, nee moeten, deze Liefde wakker roepen.

Een oefening die kan helpen hierbij: 

Leg een hand op je hart, weet dat je een warm kloppend hart hebt, voel je hart en zeg hardop, ‘wordt wakker, dierbaar hart vol Liefde, Liefde wordt wakker!!’. Wees weer even stil, voel je hand op je hart, voel je hart, luister naar de liefde. Waarschijnlijk klinkt ook die andere, ‘oude mensstem’. Merk deze op, duw het niet weg. Verplaats je aandacht naar je hart, luister, hoor Gods waarheid. Neem hier regelmatig 10 minuten voor. Vertrouw! Geloof! God, de Liefde zal zich laten zien. Misschien niet meteen, mogelijk moet je wat langer oefenen.

Ja, ja, zegt het ego, en was je net nog niet boos op je partner? Ach ja, erken die stem, gun het zijn (of haar?) momentje en zeg dan resoluut, ‘ik ben Liefde, ik ben van God, daar luister ik naar’.

Amen.

RECENTE ARTIKELEN

Relatiegeschenken

RelatiegeschenkenColette van der Heiden ••• Ik werd een tijdje terug verrast door de ontdekking dat ik van bijbels ‘offeren’ een heel vertekend beeld had. ‘Offers…

LEES VERDER
Klik hier voor meer artikelen >>

Wil jij ook de ENTHOUSIAST per mail ontvangen en/of UPDATES uit de gemeente schrijf je dan in.