Ministries

Hamburger Menu

Open menu om gelijk door te klikken naar de bediening waar je meer over wilt weten.

Wonderland | Kinderen

Xperience | Jeugd

ThuisVerder | Kringen

Zending

VLAM!

Pastoraat

Diaconie

Koinoniafonds

Gebed

Al onze bedieningen staan overzichtelijk op een rij om je een duidelijk beeld te geven van wat we allemaal doen en aanbieden. Voel je vrij om contact met ons op te nemen als je vragen hebt over de verschillende ministries.

Je kan in het menu gelijk doorklikken naar de bediening waar je meer over wilt weten.

Wonderland | Kinderen

Wat doen we? Hoe ziet dat er op zondagochtend uit?

Iedere zondag is er Wonderland voor de kinderen van 0 tot en met 12 jaar: 

  • Tot de leeftijd van ± 1,5 jaar gaan ze naar de babies, waar ze worden opgevangen in een mooie, speciaal voor hen ingerichte ruimte. Ze kunnen er ook slapen als dat nodig is.
  • Voor de kinderen van ± 1,5 tot 4 is er peuteropvang waar ze kunnen spelen. Iedere zondag wordt er een bijbelverhaal voorgelezen, liedjes gezongen en kan er een bijpassende kleurplaat gekleurd worden.
  • De kinderen van schoolgroep 1 t/m 8 gaan, na het kindermoment in de dienst, naar eigen ruimte van Wonderland. Iedere zondag staat daar een verhaal centraal van de methode BijbelBasics van het Nederlands Bijbel Genootschap. Op een creatieve manier horen ze door hun basisschooljaren heen 200 (bekende en onbekende) verhalen uit de Bijbel. Bij creatieve manier kan je denken aan: gespreksvragen, weetjes, spelletjes, strips, proefjes en illustraties.

Hoe doen we dat?

Bij Wonderlanden willen we samen met ouders aan kinderen laten zien hoe mooi en goed het leven met God is. We willen de kinderen helpen de liefde van God te leren kennen en op Jezus te gaan lijken.

Wij vinden het bij Wonderland belangrijk dat de link gelegd wordt naar wat de kinderen er in hun dagelijks leven mee kunnen. Het geloof blijft hierdoor niet alleen hangen op kennis, maar kinderen doen ook ervaring op. Zo leren de kinderen bij het thema vertrouwen eerst wat vertrouwen is: Wie vertrouw je? Ben jij te vertrouwen? enz. Daarna gaan de kinderen nadenken over het vertrouwen op God.

Bij Wonderland willen we de kinderen niet alleen laten zien dat je kan groeien in geloof en kennis, maar dat ze ook de ruimte krijgen om op te groeien met elkaar en dat er aandacht is voor de groei van samenwerking en vriendschappen.

Voor vragen en opmerkingen over kinderen in de kerk en hun activiteiten mail naar wonderland@kvdnvlaardingen.nl.

Xperience | Jeugd

Xperience is een plek voor jongeren uit onze kerk in de leeftijd tussen 12 en 25, waar iedereen welkom is! Ons Jongcafé biedt een veilige en gezellige plek die om de week op zaterdagavond open is van 19.00 – 23.00 uur.

Deze avonden beginnen we met een introductie op ons thema van de avond. Daarna gaan we in kleine groepjes uit elkaar en doen verschillende opdrachten en activiteiten die met het thema te maken hebben.

Naast Xperience hebben we Xplore: Op de 2e en 4e zondag van de maand komen de tieners van klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs bij elkaar in ons Jongcafé (in de kerk) leren uit de bijbel staat hierin centraal. Zij beginnen eerst in de dienst en wanneer de kinderen naar Wonderland gaan, kunnen de tieners naar het Jongcafé gaan.

Voor onze jongvolwassenen (18-25 jarigen) is er Xchange, zij komen om de week op vrijdagavond bij elkaar in ons jongcafe van 18.30-23.00 uur. Ze koken en eten met elkaar en er is steeds iemand uit de groep die de inhoudelijk avond voorbereid. Zo bespreken ze onderwerpen die voor hen interessant zijn of wat betrekking heeft op hun dagelijkse leven.

Thuis Verder | Kringen

Meer verbinding

Om je heen hoor je steeds vaker over eenzaamheid, ieder-voor-zich, alleen-zijn. Onze gemeente biedt verbinding. Elke zondag kun je luisteren naar een prachtige preek, neemt het muziekteam je mee in aanbidding en is er gebed om Gods leiding.
Na de dienst is er koffie en thee en volop ruimte voor ontmoeting. Maar, je wilt meer! Praten over wat je heeft geraakt in de dienst, verbinding leggen met de mensen om je heen, en vooral wil je die verbinding met God, met Jezus!

Je wilt het hebben over een preek, een lied, een Bijbeltekst die je heeft geraakt.
Je wilt het hebben over wat je op dit moment thuis bezig houdt.
Je wilt er in een veilige omgeving met gelijkgestemden over kunnen praten.
Je wilt je ervaringen kunnen delen en misschien ook je twijfels.
Je wilt lief en leed kunnen delen, samen lachen en als dat er is ook huilen.

Als volgelingen van Jezus willen we groeien in het liefhebben van God, onze naasten en onszelf. Zo kwamen de eerste Christenen ook samen, om thuis met elkaar hun leven te delen. Wij noemen dit een kring. Een plek waar je verbinding vindt, waar je kan delen en groeien.

Ik sluit me graag aan

Ben je nog niet aangesloten bij een kring, kijk dan hier of er een is die bij je past.

Wil je in een kringbijeenkomst een preek bespreken, vind je hier de samenvattingen.

Misschien wil je zelf een kring starten? Neem dan contact met ons op zodat we samen naar de mogelijkheden kunnen kijken. Stuur een mail aan thuisverder@kvdnvlaardingen.nl

Zending

Liefde voor de wereld

Wij geloven dat Liefde leidend is in de wereld en voor deze wereld willen we dus liefdevol zorgen. NMI (Nazarene Mission International) van de internationale Kerk van de Nazarener mobiliseert dan ook deze missie van de kerk door gebed, discipelschap, geven en onderwijs. Organisatorisch is NMI een zelfstandige organisatie die naast de kerk bestaat. De uitvoerende tak NCM (Nazarene Compassion Ministry) heeft als primaire taken ontwikkelingshulp en noodhulp. In Nederland heeft elke Kerk van de Nazarener een eigen zendingsafdeling die de verschillende projecten onder de aandacht brengen en ondersteunen.

Nazarene Compassionate Ministries

Als gemeente dragen we financieel bij aan dit werk van de internationale Kerk van de Nazarener. Naast geven wordt er ook aandacht besteed aan acute hulp die nodig is bij (natuur)rampen en dagelijkse hulp. Over de hele wereld zijn mensen in nood en hebben direct hulp nodig door middel van voedsel, dekens, etc. Nazarene Compassionate Ministries (NCM) zorgt voor deze hulp en is actief met vele projecten over de hele wereld, zoals schoon water projecten, HIV/aids preventie, landbouw, gezondheidszorg, heropbouw, enz. Door deze praktische hulp zorgt NCM ervoor dat mensen weer hoop krijgen voor de toekomst. Doordat NCM samenwerkt met de lokale gemeentes wordt er ook over lange termijnplannen gesproken zodat de mensen ook in de toekomst voldoend hulp krijgen. Een voorbeeld van praktische hulp is het sponsoren van kinderen via het KinderAdoptiePlan. Deze kinderen komen na school bijeen in Kinder-ontwikkelcentra waar ze onderwijs krijgen en een warme maaltijd. Daarnaast geven de verschillende Nazarener kerken in Nederland gedurende het jaar aandacht aan rampen en andere projecten o.a. via het Kerstproject. Meer informatie is te vinden op www.ncm.org.

Kinderadoptieplan

Het Kinderadoptieplan wil kansarme kinderen een hoopvolle toekomst geven. Dat is waar het Kinderadoptieplan voor staat. Hoop geven doet het door te zorgen voor eten, als een kind thuis geen voedsel krijgt. Hoop geven doet het ook door het schoolgeld te betalen als dat nodig is. Want onderwijs is de sleutel tot verandering. En hoop geven doet het door de kinderen aandacht en liefde te geven. Het meest hoopvolle voor de kinderen is dat ze horen over de liefde die Jezus voor hen heeft. Het Kinderadoptieplan werkt via de lokale kerken in ‘kinderontwikkelcentra’. Daar krijgt het kind niet alleen eten of onderwijs. Er is aandacht voor alle ontwikkelingsaspecten van het kind.

VLAM!

VLAM! – MEER VOOR ELKAAR

Ieder mens heeft gaven en talenten. Veel mensen hebben ook een droom, een visie of een passie. Iets wat hen bezig houdt, iets wat zij belangrijk vinden. Vlam wil gemeenteleden helpen ontdekken waar hun talenten en hun passie samenkomen. Met de persoon in kwestie zoeken we naar een manier om dit in te zetten voor het Koninkrijk van God. Onze overtuiging is dat iemand gaat ‘vlammen’ waar talent en passie samenkomen.

Talent scan

Met een korte talentscan en een gesprek helpen we gemeenteleden die niet goed weten waar hun talent en passie samenkomen ontdekken waar zij energie van krijgen. Uiteraard is het ook mogelijk om gewoon te beginnen. Vaak ontdek je door gewoon aan de slag te gaan met een taak die je aanspreekt waar je wel en niet energie van krijgt.

Genoeg te doen

In de kerk is altijd wel iets te doen. Het leuke is dat er dus ook heel vaak iets te doen is wat bij jou past. Alleen weten we niet van iedereen wat bij diegene past. Is er dus iets wat je graag zou willen doen? Of zou je heel graag een bepaalde kwaliteit meer in willen zetten en word je maar nergens voor gevraagd wat daarbij past? Stuur een mail naar Vlam (vlam@kvdnvlaardingen.nl)! We willen je heel graag op weg helpen.

Talent scouts

De talent scouts van Vlam dragen mensen in de gemeente voor bij vacatures die leiders bij Vlam aangeven. Uiteraard wordt daarbij gekeken naar mensen die hen daarvoor geschikt lijken en bij wie deze taak zou passen.

Meer voor elkaar

Niet iedereen is in de gelegenheid om zich (structureel) in te zetten. Dat betekent echter niet dat je aan de zijlijn hoeft te staan. Gebed, een kaartje, of een luisterend oor kan zoveel betekenen voor een ander, terwijl je dit kunt doen wanneer het jou uitkomt.

En, heel belangrijk, er zijn ‘voor elkaar’ gaat natuurlijk over de muren van de kerk heen.

Met elkaar, leren we van elkaar en zijn we er voor elkaar! Zo krijgen we veel voor elkaar.

Pastoraat

We willen er voor je zijn!

Soms zijn de zorgen die je hebt in je leven groot, soms loop je vast. Soms ervaar je verdriet, rouw, onmacht of boosheid – en weet je niet goed hoe daar nu mee om te gaan. Soms zijn er vragen die je maar niet loslaten, die je zelfs flink in de war kunnen maken. Soms voel je je heel alleen.

Misschien vind je het moeilijk om in zo'n situatie om hulp te vragen. Daar kunnen veel redenen voor zijn. Misschien schaam je je ervoor. Of misschien denk je dat we het veel te druk hebben voor jouw vragen en gevoelens. Misschien denk je dat er toch niets aan te doen is. We willen je aanmoedigen om je vragen toch te stellen en je gevoelens toch te delen. Je bent een belangrijk deel van het ons grote geheel en we willen er graag voor je zijn.

Naast onze pastor, Ank Verhoeven, is er een pastoraal team. Mensen die liefdevol naar je luisteren, naast je staan, met en voor je bidden. Heel vaak is dat genoeg, in verwachting van de liefdevolle werking van de Heilige Geest. Zo dragen we als gemeenschap zorg voor elkaar, naar voorbeeld van Jezus en de vroegchristelijke kerk.

Als het kan, willen we met je zoeken naar mogelijkheden, naar manieren om met de situatie om te gaan; samen zoeken naar hoe de liefde (weer) kan stromen. We pretenderen niet je problemen te kunnen oplossen, maar we kunnen wel helpen. We zullen ons best doen je te bemoedigen en, zo nodig, aan te moedigen, op jouw weg. Gesprekken gaan veelal over: geloofsvragen en -twijfel, persoonlijke groei, ziekte, ouderdom, veranderingen, relaties, verlies en rouw, verslaving.

We zoeken altijd naar een pastoraal team-lid die bij jou en jouw vragen past. Lidmaatschap van de gemeente of regelmatig bezoek van de diensten is geen voorwaarde. Wie een beroep doet op het Pastoraal Team mag rekenen op geheimhouding van vertrouwelijke informatie.

Wil je een afspraak maken? Bel dan met het kerkelijk bureau op 010-4743268 of mail naar ds. Ank Verhoeven, ankverhoeven@kvdnvlaardingen.nl. We nemen dan snel contact met je op.

Diaconie

Het Diaconaat van de Kerk van de Nazarener te Vlaardingen heeft tot doel om mensen te helpen bij het oplossen van praktische problemen.

Diaconie betekent letterlijk ‘dienstbaar zijn’. Het Diaconale Team streeft naar gerechtigheid en wil in woord en daad barmhartigheid bewijzen aan onze naasten.

Het Diaconale Team heeft aandacht voor diegene in ons midden, die op materieel, praktisch of financieel gebied enige ondersteuning kunnen gebruiken. Hierbij kan het gaan om daadwerkelijke hulp als een klus in huis, aanwezigheid bij het ‘keukentafel gesprek’, maar ook om informatie of advies bij het op orde brengen van financiële zaken. Verder worden elke eerste zondag van de maand levensmiddelen ingezameld voor de voedselbank.

Er is contact met eenzamen, vluchtelingen, minima, ouderen, mensen zonder netwerk en mensen die zich om wat voor reden dan ook in een kwetsbare situatie bevinden. Wie een beroep doet op het Diaconaal Team mag rekenen op geheimhouding van persoonlijke informatie.

Het Kerkelijk Bureau is het meldpunt voor alle hulpvragen voor het Diaconaat. Het Kerkelijk Bureau is bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur via telefoonnummer 010 – 474 32 68. Een medewerker van het Diaconaat neemt vervolgens contact op met de hulpvrager.

Het Diaconaat richt zich op het aanbieden van de volgende diensten:

- Klussen zoals het behangen, verven, kleine verhuizingen;
- Hulp bij het invullen van formulieren;
- Zoeken naar een begeleider naar bijvoorbeeld ziekenhuizen;
- Vervoer op zondag naar de kerk en terug;
- Schuldhulpverlening (i.s.m. de Stichting Schuldhulpmaatje Vlaardingen i.o.);
- Financiële ondersteuning, primair gericht op het op orde brengen van de financiële situatie.

In verband met de beperkte mogelijkheden van het diaconaat worden alle hulpvragen eerst beoordeeld op urgentie en realiseerbaarheid.

Bij de beoordeling van de hulpvraag wordt nagegaan in hoeverre andere instanties de gevraagde hulp kunnen leveren, je kunt hierbij denken aan de overheid en stichtingen die specifiek gericht zijn op het bieden van hulp.

De Kerk van de Nazarener Vlaardingen is een kerk met een regionale functie. Voor het Diaconaat betekent dit dat de gevraagde hulp in de regel wel binnen Vlaardingen en directe omgeving gegeven kan worden, maar niet of nauwelijks daarbuiten. Het Diaconaat verzorgt tevens de maandelijkse inzameling van conserven, koffie en thee voor de Voedselbank Vlaardingen. Dit gebeurt altijd op de eerste zondag van de maand.

Koinoniafonds

Koinonia betekent zorg voor de gemeenschap.

Koinonia betekent gemeenschap ook zorg voor de gemeenschap. Het fonds is 20 jaar geleden opgericht om leden die het financieel moeilijk hebben een duwtje in de rug te geven. We doen dat door eenmalige giften.

De Stichting Koinoniafonds van de Kerk van de Nazarener zet zich al 20 jaar in voor de financiële ondersteuning van Nazareners met tijdelijke problemen. We zijn geen schuldhulpverlener daar zijn anderen voor maar we kunnen door middel van een gift mensen een duwtje in de goede richting geven.

We zijn blij met de giften die we van jullie krijgen en dat we steeds weer in staat zijn mensen te helpen.

Wat betekent Koinonia eigenlijk en waarom dit fonds?

Koinonia betekent gemeenschap ook zorg voor de gemeenschap. Het fonds is 20 jaar geleden opgericht om leden die het financieel moeilijk hebben een duwtje in de rug te geven. We doen dat meestal door eenmalige giften.

Dan loopt het in deze tijd zeker wel storm bij jullie?

Op dit moment is dat zeker niet het geval. We lezen natuurlijk dat het aantal mensen dat haar/zijn baan verliest laag is. We verwachten als alle steunmaatregelen gaan vervallen dat het wel anders zal gaan worden.
Er speelt ook nog iets anders. Mensen die het financieel moeilijk hebben, zijn niet erg geneigd om dit te vertellen en zelf om hulp te vragen. Er is toch vaak een bepaald gevoel van schaamte. Het is daarom ook belangrijk om te weten dat de informatie die het fonds ontvangt niet wordt gedeeld met andere. Maar omdat zelf aankloppen om geld toch vaak lastig blijft vragen we iedereen om goed op te letten of er iemand hulp nodig heeft en dat bij ons aan te geven.

Hoe komen jullie aan geld. Ik heb nooit in de begroting van de kerk gezien.

Wij zijn helemaal afhankelijk van giften. Gelukkig zijn er een aantal mensen die ons ondersteunen. Het Koinoniafonds is een ANBI-stichting. Dit betekent dat giften aftrekbaar zijn van de belasting. Een ANBI kent wel strenge regels daarom staat het Koinoniafonds los van de kerk.

Kan iedereen bij jullie aankloppen?

Bij de oprichting was de bedoeling om ons te richten op leden van de Kerk van de Nazarener te Vlaardingen. Omdat de andere kerken in ons district niet zo’n fonds kennen, hebben we een aantal jaren geleden besloten om ons te richten op alle leden van het district.

Duurt het bij jullie net zo lang als bij andere instanties om geholpen te worden?

Wij kunnen over het algemeen zeer snel schakelen om te besluiten of we steun kunnen geven. Andere instanties richten zich vaak op langdurige financiële ondersteuning. Daar hebben wij daar de middelen niet voor, wij proberen door middel van een zetje in de rug mensen op weg te helpen. We sluiten wel een contract indien er sprake is van lening waarin de terugbetaling wordt afgesproken.

Dan rekenen jullie vast een forse rente en moet er snel terugbetaald worden?!

De leningen die wij verstrekken zijn renteloos. De terugbetalingstermijn is afhankelijk van de mogelijkheden. Dus kleine aflossingen over een lange periode zijn geen probleem.

Als jullie een onafhankelijk stichting zijn, is er dan wel toezicht?

Ieder jaar vragen we de kascontrole commissie om ook onze boeken te controleren. Dit gaat uiteraard na tekening van een geheimhoudingsverklaring. Ook zijn we verplicht volgens de ANBI-regels om een verslag te publiceren. Dit staat op de site van onze kerk. Ook maken we altijd een verslag voor het jaarboek. Ook het district kijkt mee of we ons aan de ANBI-verplichtingen houden. Het bestuur ontvangt geen vergoeding voor haar werkzaamheden.

Stel dat iemand om hulp verlegen zit met wie kunnen ze dan contact opnemen?

Het bestuur bestaat uit drie leden. Marian van der Mark is secretaris, Hennie Schrier is penningmeester en Rik Op den Brouw is voorzitter. Ieder van ons kan benaderd worden voor steunverzoeken of signalen dat dit mogelijk nodig is.

Gebed

Gebed komt in alles wat wij doen terug.

Gebed komt in alles wat wij doen terug. In elke dienst is er een een speciaal ‘open altaar’-moment waar mensen de gelegenheid wordt gegeven bij het altaar te bidden. Aan het einde van de dienst is er daarnaast ook bijna altijd gebed voor gebrokenheid.

Elke woensdagavond om 19:00 uur is er bidstond. Je bent van harte welkom om mee te bidden. Je mag altijd gebedsverzoeken doen, dat kan anoniem door middel van het formulier hieronder. Voor persoonlijk gebed kun je terecht bij het pastoraat.

Waar kunnen wij voor bidden?