KONINKRIJK ONTMASKERD :: Aanbidders zijn

Ds. Dennis Mohn
3 december 2023
Marcus 5:1-20
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Tijdens de preek van Dennis moest ik steeds denken aan twee boeken. De eerste is in het Nederlands en die titel schoot me snel te binnen: De slag om het hart, van Herman Paul. Het gaat over hoe deze wereld ons hart lokt, om andere dingen te aanbidden dan God zelf. We aanbidden altijd iets, want wij mensen zijn ‘aanbidders’ van nature, maar het is belangrijk om bewust te kiezen wàt je aanbidt. Want zoals Dennis zei: we worden dat wat we aanbidden. Als we dingen van de wereld aanbidden, en daarmee dus belangrijker maken dan God zelf, dan zullen we dus meer mensen-van-deze-wereld worden, dan dat we steeds meer op Jezus gaan lijken.

In het bijzonder geldt dat als we ons focussen op de 6000 moeilijkheden die we kunnen hebben ons leven; 6000 redenen om God niet te aanbidden, omdat we te druk bezig zijn met het benadrukken van ons eigen lijden. Hoe meer we dat belangrijker maken dan God zelf, hoe meer we ons identificeren met die problemen, hoe meer we ons laten bepalen door ònze littekens, hoe minder we ons laten bepalen door Zìjn littekens… en dat is toch wat we eigenlijk willen…

Thuis zocht ik de titel van het andere boek op, omdat ik wel de schrijver wist (James K.A. Smith). En toch nog even tot mijn verrassing heet het “Desiring the Kingdom: worship, worldview and cultural formation” (Verlangen naar het Koninkrijk: aanbidden, wereldbeeld, en de invloed van onze cultuur). Op zich gaat het boek over precies hetzelfde als het Nederlandse boek, maar ik werd geraakt door de titel. Omdat het zo precies aansluit bij deze preekserie – het gaat immers om het verlangen naar Gods Koninkrijk?!

Aanbidden gaat om het richten van ons hart. Om daarin God boven alles te stellen. Opdat we steeds meer op Hem gaan lijken. Om zo Gods Koninkrijk te onthullen. En aanbidden begint met dankbaarheid. Er zijn misschien wel 6000 redenen om je niet op God te richten, maar we zingen niet voor niets van 10.000 redenen tot dankbaarheid. Dankbaarheid is wat het goede nieuws van het Koninkrijk activeert en onthult, zei Dennis.

Mijn uitnodiging aan jou deze week is om elke dag, voor je slapen gaat, 3 tot 5 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Als het een moeilijke tijd voor je is, mag er zelfs opstaan dat je nog ademt. Dat je de dag doorstaan hebt. En juist ook als alles goed gaat, is het goed om niet alles als vanzelfsprekend te ervaren, maar er dankbaar voor te zijn. Schrijf het op. Dank God in je gebeden. Èn, hoewel je natuurlijk elke dag kunt aanbidden, ik wil je uitnodigen om volgende week, voor de dienst, dat hele lijstje nog eens na te lezen en met al die redenen tot dankbaarheid in je hart, samen met alle anderen, God te aanbidden.