Wie vraagt wordt niet overgeslagen | Samenvatting
Ds. Ank Verhoeven
16 maart 2025
Als Jezus mensen helpt in de bijbel door hen te genezen of te helpen of te redden, begint het vrijwel altijd met een vraag van de mens; mensen komen naar Jezus toe met hun nood, vragen om hulp en spreken hun verlangens uit. Blijkbaar is het belangrijk dat we met onze vragen en verlangens bij Jezus, bij God komen. Het is een belangrijk deel van bidden.
Dit sluit aan bij de serie over gebed, waarin we vorige keer begonnen met een model dat de letters van het woord PRAY gebruikt:
- Pause: neem rust in Gods aanwezigheid.
- Rejoice: vind vreugde in Hem.
- Ask: vraag om wat je nodig hebt.
- Yield: zeg ‘ja’ tegen Gods wil.
Vandaag staat Ask (vragen) centraal. Jezus leert ons in het Onze Vader om te vragen: “Geef ons heden ons dagelijks brood.” Maar waarom vragen als God al weet wat we nodig hebben? In veel verhalen horen we om te beginnen, dat het juist de vraag, het geloof en het vertrouwen van de vraagsteller is, wat maakt dat Jezus aan de vraag of de nood tegemoet kan komen.
Daarnaast zijn het stellen van vragen, het delen van verlangens en nood, belangrijke aspecten van een relatie. Juist daar waar je met alles mag zijn, waar je je kwetsbaarheid en afhankelijkheid kunt tonen, voelen we ons diep geliefd. Het voelt kwetsbaar omdat het antwoord ook nee kan zijn, of helemaal uit kan blijven en dat doet pijn…
En toch is daar de belofte van Jezus, die zegt in Matteüs 7:7: “Vraag, en er zal je gegeven worden.” We komen in deze serie nog terug op de situaties waarin gebeden niet verhoord worden, of lijken te worden, maar deze zin is daar niet strijdig mee. Jezus beloof dat gegeven zal worden, dat niemand overgeslagen wordt, maar er staat niet wàt er gegeven wordt. Omdat deze belofte geschreven staat in de beroemde Bergrede, mogen we ervan uitgaan dat we niet altijd krijgen wat we willen, maar wat we nodig hebben om Gods Koninkrijk te ervaren.
Volgens John Wesley is gebed een genademiddel, een manier waarop Gods genade ons helpt groeien in liefde en meer op Jezus te lijken. Door gebed, door te vragen, openen we ons hart voor Gods werk in ons leven.
De Y in PRAY staat tot slot voor YES, voor Ja zeggen tegen wat God in je leven wil doen. Dus spreek je nood uit, stel je vragen, deel je verlangens èn vertrouw op God om te doen wat goed is voor jou in jouw leven. Zeg Ja tegen Hem: Uw wil geschiede… gelijk in de hemel, zo óók hier op aarde.
Ter bespreking:
- Wat is jouw ervaring met vragen in gebed? Durf je voor jezelf te vragen?
- Wat vind je moeilijk aan vragen in gebed?
- Deel voorbeelden van verhoorde gebeden, maar ook van onverhoorde als je wilt.
- Wat zou je vandaag aan God willen vragen?
Bid voor en met elkaar, misschien volgens de PRAY methode.