Tiny House

Alderik Bos

•••

Ik weet niet hoe dat met jou gaat, maar ik kan op YouTube soms ineens op heel interessante filmpjes stuiten. Zo heb ik een paar maanden geleden een hele serie filmpjes gekeken over mensen die in Tiny Houses wonen. Vaak een huis gemaakt in bijvoorbeeld een oude SRV wagen of op een vrachtwagen trailer. En dan het liefst ‘off-grid’, wat betekent dat ze hun eigen energie opwekken, regenwater gebruiken en zelfs hun eigen rioolafval gebruiken als mest. De uitdaging is dan hoe je zoveel mogelijk woonfuncties combineert op een hele kleine oppervlakte.

In veel gevallen vertellen de mensen over de weg naar het wonen in een Tiny House. Vaak is het ingegeven omdat er geen geld of mogelijkheden zijn om een huis te kopen. Maar vaak is het ook een principieel besluit. We hebben helemaal niet zoveel nodig. En dan komt er een proces waarbij kinderen moeten kiezen welk speelgoed mee gaat. Zo vertelde een stel dat de kinderen alle overige speelgoed hadden weggegeven.

Ik moest denken aan de gelijkenis van de rijke jongeling. En vooral aan de woorden van Jezus. “Jezus antwoordde hem: ‘Als je volmaakt wilt zijn, ga dan naar huis, verkoop alles wat je bezit en geef de opbrengst aan de armen; dan zul je een schat in de hemel bezitten” (Matt. 19:21-22 NBV).

Je gaat verder denken. Zou ik in een Tiny House kunnen wonen? Welk ‘speelgoed’ zou ik houden en zou ik het overige kunnen weggeven? En is het nodig dat ik zoveel energie verbruik als het kennelijk mogelijk is om zelfvoorzienend te zijn? Heb ik alles wat ik heb wel nodig? Bij mij kwam de vraag boven: ‘Bezit ik mijn bezit, of bezit het mij?’ Ik besprak het op onze TVK-ondernemerskring en blijk niet de enige te zijn die hierover nadenkt.

Er is dus een woord voor: ontspullen. Ontspullen hoeft gelukkig niet zo rigoureus. Maar het is wel erg interessant om er over te lezen. Minder is meer. Als je huis leeg is, heeft dat ook een effect op je hoofd. Dat raakt ook leeg. Alles wat je hebt, kan stuk of gestolen worden. Heb je het niet, dan loop je ook minder risico. Jelle Hermus van soChicken (‘broeden op een leuker leven’) geeft er zelfs een cursus over.

Er is echter niets nieuws onder de zon. Jezus zegt zelf in Mattheus 6:20-21: “Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde: mot en roest vreten ze weg en dieven breken in om ze te stelen. Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen dieven in om ze te stelen. Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.” Er is op zich niets mis met bezit. Alleen het mag jou niet bezitten, want jij bent al van Iemand. En als dat elkaar in de weg zit, dan is ontspullen helemaal geen gek idee. En alleen het bewustzijn hiervan, zo bleek mij, doet mij anders kijken naar wat ik heb en de (beperkte) noodzaak daarvan.

RECENTE ARTIKELEN

Klik hier voor meer artikelen >>

Wil jij ook de ENTHOUSIAST per mail ontvangen en/of UPDATES uit de gemeente schrijf je dan in.

* verplicht veld
E-mail Services (maak een keuze)