Misschien herken je dit wel. Dat je je afvraagt: ben ik wel zo geschikt voor deze functie? Kan ik niet beter stoppen? Als je naar je zelf kijkt zie je alleen maar imperfecties en op grond daarvan wijs je jezelf af. Ook ik heb hier mee te maken gehad. En vaak kon ik dat terugleiden naar een verleden van afwijzing. Hetgeen je meekrijgt in je jeugd is cruciaal en kan je je hele leven achtervolgen. We mogen dankbaar zijn dat er vele vormen van hulpverlening bestaan waarin je steeds meer van jezelf kan ontdekken en kan leren om dingen van de andere kant te bekijken. Maar zijn er criteria waaraan je moet voldoen om een goede tienerleider, kinderwerker, voorganger of pastoraalwerker te zijn?

Tijdens een van de tieneravonden spraken we over de Heilige Geest. Ik deelde dat ik eigenlijk niet geschikt was als tienerleider. Ik ben dikwijls onzeker, ik vind het moeilijk om God te vertrouwen, er zijn mensen in mijn omgeving die ik niet mag, ik kan in mijn hoofd wraakzuchtig zijn. Tijdens deze tieneravond gebruikte ik een bouwlamp. Verschillende tieners vroeg ik om in het licht te staan en te zeggen wat ze voelden. Er kwamen verschillende antwoorden uit: ‘Het licht is erg fel; ik kan niet normaal kijken; ik zie nu alleen maar vlekken.’ Maar ook ‘het voelt alsof ik onder de zonnebank lig, lekker warm!’ Een mooie en herkenbare opmerking was: ‘Je wordt door het licht zo enorm in de aandacht gezet, elk detail wordt extra zichtbaar, vooral de dingen die niet zo perfect zijn.’ Als je voor God staat kan je hetzelfde ervaren.

Als er bij jullie een profeet van de HEER is, maak ik mij in visioenen aan hem bekend en spreek ik met hem in dromen. Maar met mijn dienaar Mozes, op wie ik volledig kan vertrouwen, ga ik anders om: met hem spreek ik rechtstreeks, duidelijk, niet in raadsels, en hij aanschouwt mijn gestalte. (Numeri 12:6-8)

In de Bijbel zien we Mozes die plots voor God kwam te staan, midden in de woestijn. Wat voelde Mozes zich ongemakkelijk toen God hem riep om een heel belangrijke historische klus op te knappen. Mozes zag al de imperfecties waarom hij niet geschikt zou zijn voor dit werk. Het leek erop of dat God niks boeide: Hij had daar gewoon geen oog voor. God zag Mozes als een uitstekende kandidaat om hem te gebruiken voor een hele belangrijke klus. En uiteindelijk is hij gebruikt voor deze klus. En uiteindelijk omarmde Mozes dit volk. Hij ging ervoor. Hij wilde zijn leven voor ze geven toen hij tegen God inging omdat God het volk wilde vernietigen omdat ze voor de zoveelste keer ongehoorzaam waren. Door de hartenkreet van Mozes heeft God dit niet gedaan.

Aan het einde van deze studie vroeg ik de tieners wat ervoor zorgt dat ik ondanks mijn imperfecties toch tienerleider ben. Ik was trots op hun antwoord: ‘Omdat jij graag tieners wat wil leren en ze in contact wil brengen met God!’ Ik kon hen vertellen dat dit ook voor hen geldt: ‘Wat maakt jullie geschikt voor welk werk? Wat is jullie passie? Waar zijn jullie bewogen voor? De liefde, de passie, voor een bepaald vak maakt je, hoe imperfect je ook bent, perfect voor het werk.

Als God met zijn licht op ons schijnt zijn we vaak geneigd om ons ongemakkelijk te voelen, onze ogen dicht te knijpen en weg te lopen. Maar ik geloof niet dat God wil dat wij ons slecht voelen. Ik geloof dat God ons duidelijk wil maken dat wij uit dat licht zijn ontstaan en dat dat ook onze bestemming is. Wat je imperfecties zijn is bij Hem totaal niet aan de orde.

En er klonk een stem uit de hemel: ‘Jij bent mijn geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde. (Marcus 1:11)