KONINKRIJK ONTMASKERD

Ds. Dennis Mohn

Het goede nieuws dat Jezus verkondigde was altijd het koninkrijk van God. Maar op de één of andere manier wordt dat wat bedoeld is als goed nieuws meestal niet openbaar. Het tegenovergestelde is vaak juist het geval. We krijgen alleen maar stress. Nog meer moeten doen en beter doen. Er hangen allerlei dingen overheen die het goede nieuws maskeren. Het is als het ware een gebroken koninkrijk, vol prestatiestress. En velen kennen dit koninkrijk goed want ze leven er al zolang in. Dat gebroken koninkrijk gaan we in deze serie ontmaskeren. Maar aan de andere kant gaan we het goede nieuws van het koninkrijk onthullen. Wij zijn niet geroepen om het koninkrijk van God te bouwen. Dat is al in ons. We zijn geroepen om het te onthullen. Dus de vraag is: Hoe onthullen wij het koninkrijk van God?

Deel 1

Een definite

We hebben een definitie nodig van wat het koninkrijk van God dan is. En uiteindelijk is het niet zo ingewikkeld. Dit is het: 'Het Koninkrijk van God is een bestaan dat rijk is aan de Koning.' In deze preek hoor je wat dit precies betekend.

Deel 2

Vredestichters zijn

Als wij aan vrede denken dan is het vaak een beperkte en eenzijdige vrede omdat we het alleen maar één kant gunnen. Een gebroken koninkrijk is vaak alleen goed nieuws voor de één en minder goed nieuws voor een ander. Vredestichters gaan echter verder dan dat.

Deel 3

Bidders zijn

Vaak lijkt gebed een magisch maniertje om God te laten doen wat we gefikst willen hebben - een middel om controle uit te oefenen. En als het dan niet werkt ligt het vast aan jouw geloof. Maar welk gebed dan ook gaat in de basis over iets heel anders dan controle.

Deel 4

Aanbidders zijn

In het Oude Testament was het probleem van het volk Israël niet óf ze zouden aanbidden, want dat deden ze altijd. Het probleem was echter wie of wat ze aanbaden. De vraag voor jou is: wie of wat aanbid jij? Dit bepaalt vaak je keuzes in alle aspecten van het leven.

Deel 5

Dienaars zijn

In ons dienen hebben we vaak te maken met loyaliteitsconflicten. Dus de vraag is: Welk koninkrijk dien je? En het machtigste koninkrijk dat vecht om onze loyaliteit naast het koninkrijk van God is een koninkrijk waarvan je het niet gelijk zou denken dat het zo krachtig is.

Deel 6

Vrijgevig zijn

Ben je werkelijk vrij om te geven? De meesten leven vanuit een geloof in schaarste en daardoor voelen we ons alles behalve vrij in ons geven. We zeggen dingen zoals: “Sparen is een christelijke deugd.” Is het?

Deel 7

Volgelingen zijn

Jezus keerde angstige mensen om in dromers die stap voor stap begonnen te dromen van een nieuwe wereld en stap voor stap de droom gingen omzetten. Iedereen zei dat het niet kon tot iemand kwam en die deed het gewoon. Ben jij iedereen of iemand?

Deel 8

Thuis zijn

We zien twee zoons die hetzelfde probleem hebben: Allebei wisten ze niet wat het betekent om werkelijk thuis te zijn bij de Vader. Ze waren als het ware geestelijk dakloos. Wat betekend het dus werkelijk thuis te zijn bij de Vader?

Deel 9

Zendelingen zijn

De meeste kerken in het westen is het wel aardig gelukt om hun bestaan als kerk en hun geloof los te maken van de grote opdracht. En het is een gebroken koninkrijk. Maar gunnen we onze weg met Jezus ook een ander?

Deel 10

Opstandingskrachtpatsers zijn

Preek in jouw leven...

In deze serie zijn er door Ds. Ank Verhoeven ook mails geschreven die als verdieping kunnen worden gebruikt om in de praktijk aan de slag te gaan met deze serie. Heb je ze gemist of wil je ze nog eens teruglezen? Ze staan hiernaast voor je klaar!