BEWOGEN BEWEGEN :: Het verlangen van de rijke jongeling naar Gods Koninkrijk

Ds. Ank Verhoeven
2 oktober 2022
1 Kor. 15:58; Marcus 10:17-22
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Tom Wright (theoloog, historicus en auteur) schrijft dat wij niet het Koninkrijk van God bouwen. Dat doet God zelf. Wij bouwen voor het koninkrijk. Hij legt dat uit met een mooie metafoor van de bouw van een kathedraal. Wij zijn de steenmakers, de timmerlieden, de beeldhouwers die, met de talenten (die God ons gegeven heeft), allemaal delen maken/bouwen voor de kathedraal. En God gebruikt al die delen om de kathedraal te bouwen.

Natuurlijk gaat die metafoor niet helemaal op, maar het geeft wel een beeld van het belang van wat jij doet. Paulus belooft ons dat wat jij vandaag ten goede doet, niet verloren gaat. 1 Kor. 15:58. Daarover gaat ook ‘de schat in de hemel’ waar Jezus het over heeft in het verhaal van de rijke jongeling uit de preek (Marcus 10:17-22)

Samen bouwen we voor het koninkrijk op weg naar de prachtige kathedraal van Gods Nieuwe Schepping. En je kunt het vandaag al zien gebeuren, ervaren. Er deel van zijn.

De preek van deze week wil het verlangen in je verder aanwakkeren; daar begint het. Mij heeft daar het boek Verrast door Hoop van Tom Wright enorm toe geïnspireerd en ik beveel het je van harte aan.

En terwijl je verlangen er al is en hopelijk verder groeit, is de vraag, waar kan ik meer bewogen raken? Wat kan ik doen om meer deel te worden van het Koninkrijk vandaag? Wat staat er misschien in de weg? Dat vraagt wat zelfonderzoek. Ook mooie vragen voor in een ThuisVerder Kring.

Vragen

  1. Welk talent heb ik, waarvan ik meer zou kunnen uitdelen, waar liggen kansen?
  2. Wat houdt (of hield) me tegen om in beweging te komen,
    1. Bijvoorbeeld, om naar die persoon die alleen staat te gaan?
    2. Bijvoorbeeld, om die ander mijn hulp aan te bieden?
  3. Wie of wat heb ik nodig om in beweging te komen?

De preek in de praktijk brengen begint deze week met de vraag: ‘Welke steen wil jij bijdragen voor het Koninkrijk?’ In de wereld en in de gemeente. En dan volgt de actie: Kom in beweging.