De Gideon formule

3 april 2022
Ds. Dennis Mohn
Efeze 3:20-21, Rechters 7:1-22
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Gideon was enorm onzeker over zijn opdracht en dan verzamelt hij 32000 man. En dat is wat onzekerheid doet. Onzekerheid verzamelt dingen om zich in te dekken ook al zijn het niet de beste opties en zekerheden. Maar dan stuurt God het grootste gedeelte weer weg. In tijden dat we onzeker zijn over onze plek in het leven, in ons doen en zijn, omgeven we ons vaak met mensen en dingen die niet het beste met ons voorhebben.

Na een bijzondere test bestaat Gideons restjes legertje nog uit 300 man. Hij had nog 1% over. 99% van wat hij dacht dat hij nodig had is weg. 99% van waarvan we denken wat onze kracht is, is volgens God blijkbaar niet wat echt nodig hebben.

En nu willen we weten waarom God doet wat Hij doet. Maar wat wij eigenlijk moeten willen weten is wat het mét ons doet wat God doet. Wat doet het met jou als 99% van je zekerheden weg zijn? Dat je het niet nodig had? Wat doet het met jou als je genoodzaakt bent om het te doen met nog maar 1% van wat jij dacht dat jouw kracht was?

Wat het met Gideon deed was dat zijn angst tevoorschijn kwam. God gaf Gideon de gelegenheid om te ontdekken wat hij echt nodig had. God creëerde de ruimte waarin Gideons angst tevoorschijn kon komen, waarin hij zijn angst kon ontmoeten want God wist dat hij er iets mee moest. Hoe vaker een bepaalde angst in jou tevoorschijn komt hoe groter de kans dat God je uitdaagt er iets mee te doen. Het was die angst van Gideon dat hij het misschien niet in zich had wat God van hem vroeg.

Een mythe over angst is dat je angst moet overwinnen/veroveren. Maar de waarheid over angst is dat je leert te communiceren met je angst. Meestal wil angst ons beschermen tegen gevaar. Maar dit beschermingsmechanisme werkt vaak niet helemaal zoals gewenst. Dus luister naar je angst en stel deze gerust. Zeg: “Ik heb je gehoord angst. Ik snap je zorg. Wat goed van je dat je naar me omkijkt. Dankjewel! Tegelijkertijd is dit wat ik wil doen. En het is spannend. Maar ik kan dit wel. Het komt goed.” Door zo te praten met je angst kun je afstand nemen van je angst. Het gevoel is er nog wel maar wel op een gezonde afstand. Gideon was bang en God liet hem naar zijn angsten luisteren. En daar kwam Gideon tot ontdekking dat deze nog banger waren voor hem dan hij voor hen. Angst is ook maar bang.

Opeens zien we een nieuwe Gideon want hij ontdekte een ongekende kracht. Wat was die kracht? In Rechters 6:34-35 lezen we dat Gideon vanaf het begin al in handen had wat nodig was om de strijd te winnen – een ramshoorn – maar hij had het nog niet door. Vanaf het begin hebben we het al in ons. God heeft vanaf het begin al in je gelegd wat jij nodig hebt om te leven met onuitputtelijk geloof dat het ook anders kan. Ga het gesprek maar aan met je angst dat het je niet zou lukken en ontvang moed.

Vragen

  1. Herken je dat je in onzekerheid vaak opties blijft verzamelen ook zijn het niet de beste opties en zekerheden? In welke situatie overkwam je dit? Wat ging je vervolgens wel of niet doen?
  2. Wat doet het met jou als je genoodzaakt bent om het te doen met nog maar 1% van wat jij dacht dat jouw kracht was?
  3. Heb je ooit gecommuniceerd met je angst? Wat is je angst en wat zou je tegen haar kunnen zeggen om deze gerust te stellen?
  4. Hoe kunnen we meer leven vanuit deze ongekende kracht in ons, een leven vanuit de Geest dat gelooft dat het ook anders kan?