De bladzijde omslaan

3 mei 2020
Ds. Dennis Mohn
Filippenzen 3:12-20, Deuteronomium 34:1-12, Jozua 1:1-9
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

We leven in tijden van transitie, in tijden waarin we transitie meer dan ooit zien en voelen. Want de wereld verandert constant. En Paulus verteld ons dat dit oké is (Filippenzen 3:12) want er valt gewoon nog zoveel te ontdekken.

Deuteronomium 34:1-12 is het laatste hoofdstuk in dit boek. Het is het moment dat God aan Mozes, na 40 jaar door de woestijn zwerven, op de berg Nebo het Beloofde Land laat zien. Mozes zelf zal het alleen zien. En toen stierf hij. Dan slaan we de bladzijde om en komen we in het eerste hoofdstuk van het boek Jozua terecht.

Het boek Jozua begint dan ook gewoon met deze woorden van God: “Mozes, mijn dienaar, is dood.” Met andere woorden: Het is tijd om de bladzijde om te slaan. Het leven is abnormaal. Er is geen oud normaal waar we naar terug zouden kunnen omdat normaal niet bestaat. We veranderen alleen voorwaarts. Dus ook een nieuwe normaal is eigenlijk een gek idee. Dus Paulus zegt: Er valt nog zoveel meer te ontdekken, waarom hier al blijven hangen? Er is deze levenshouding die het leven en geloof nooit voor lief neemt, nooit blijft hangen in een normaal (oud of nieuw), maar vrede heeft in het abnormale bestaan, dat we altijd in beweging zijn, altijd in transitie, altijd weer de bladzijde omslaan. Het is tijd!

Dus God zegt tegen Jozua dat hij het Beloofde Land zal betreden zoals God het aan Mozes had beloofd. God zegt: “Ik heb het aan hem beloofd en ik beloof het aan jou.” Ze bleven in beweging want bladzijdes zijn maar voor even, maar beloftes voor altijd.

God zegt ook tegen Jozua dat Hij hem zo bij zal staan zoals Hij dat deed voor Mozes. We hoeven niet te blijven hangen in de nostalgie van vergane bladzijdes want Gods trouw is dezelfde. Zijn kracht is dezelfde en Zijn aanwezigheid is dezelfde.

Verder verteld God aan Jozua dat de principes niet zijn veranderd. Het gaat boven alles om relatie tussen de Vader en Zijn kinderen. Ook hebben wij de neiging om de principes aan te passen in een crisis blijven deze toch onveranderd.

Dus bladzijde voor bladzijde gaan we door dit leven. We blijven ontdekken als levenshouding. Niet blijven hangen. Vastberaden, standvastig en moedig gaan we door. En we begrijpen het niet altijd. Niet elke bladzijde is een mooie om te lezen. En de volgende misschien ook niet. Maar als we er klaar mee zijn slaan we de bladzijde om en gaan we naar de volgende. En het lijkt niet allemaal wat we hadden willen zien maar, zoals belooft, zullen Gods kracht, trouw en aanwezigheid dezelfde blijven. En misschien is je perspectief van de toekomst niet zo mooi maar de principes van relatie zijn dezelfde. Dus welke zandbak dan ook, welke omstandigheden dan ook, het zal schitteren, omdat Hij meegaat. Sla die bladzijde om. Het is tijd.

Vragen

  1. We leven constant in transitie. De wereld verandert altijd. Wat betekent dan eigenlijk ‘normaal’ als dit haaks blijkt te staan op het leven? Wat betekent ‘normaal’ voor jou?
  2. Paulus nodigt ons uit voor een levenshouding van ontdekken. Wat is iets dat je recent over jezelf en jouw relatie met Jezus hebt ontdekt? Deel met elkaar.
  3. Wat is een voorbeeld van hoe je misschien vasthield aan de nostalgie van vergane bladzijdes?
  4. Het is tijd de bladzijde om te slaan. Wat betekent dat voor jou op dit moment? Welke keuzes moet je of mag je maken?