De andere boten

Ds. Dennis Mohn
4 juni 2023
Marcus 4:35-42
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

We kennen het verhaal wel. We hebben ervaring. In de meeste ingewikkelde situaties in ons leven zijn we ergens content met het idee dat Jezus zou slapen want we hebben alles onder controle. We zijn onderweg met Hem maar wij hebben het verder onder controle, we hebben ervaring, we kennen het verhaal wel, we vertrouwen op onze ervaring in dit leven. Ergens moeten we niet verbaasd zijn als Jezus slaapt als je Hem zelf op bed hebt gelegd.

Dus de uitnodiging is simpel: Veel in het leven kunnen we door eigen ervaring doorstaan. Maar leg Jezus niet op bed. Leer Hem beter kennen als de God die Hij is als het rustig er-varen is zodat je in de momenten dat je eigen ervaring faalt of ontbreekt je weet wie het is aan wie zelfs wind en de zee gehoorzaam zijn en je niet kostbare tijd verspilt met verontwaardigd zijn.

En het mooie van dit verhaal is: Jezus kalmeert de storm. En Hij doet het omdat Hij zich degelijk bekommert om jou. Maar… er waren nog andere boten! Wat je ook doormaakt in dit leven. Wat je ook overkomt. Welk lijden je ook ondergaat. Welke zorg je ook hebt. Voor welke uitdaging je ook staat. Welke angst je ook doorstaat. Je bent niet de enige boot. Je bent niet de enige! Het gebeurt nog weleens dat mensen moeilijke dingen meemaken en denken dat niemand het zo erg heeft als zij. Het is ergens een bepaalde arrogantie van het lijden. En het dilemma is vaak dat als niemand kán weten hoe erg het is voor jou dan kan ook niemand helpen.

Geen idee wat je aan moeilijkheden meemaakt. Kans is groot dat er anderen zijn die in dezelfde storm zitten. De andere boten. We zitten vaak met vele anderen in dezelfde storm, maar niet altijd in dezelfde boot.

Er zijn altijd anderen die op de één of andere manier in dezelfde storm zitten. En in jouw boot maak jij Jezus wakker. En Jezus grijpt in en kalmeert de storm. Maar voor hen ook! De andere boten, ook bewaard voor een zekere ondergang. En zij hebben geen idee waarom! Ze hebben geen goede verklaring waarom de storm opeens is gaan liggen. Zij weten niet waarom. Jij wel! Jij maakte Jezus wakker. Jij betrok Jezus erbij. Terwijl wij soms denken dat we Jezus betrekken bij wat ons overkomt in ons bootje, houdt Jezus zich bezig met de storm.

Heb je ooit nagedacht over de impact die het zal hebben op al die andere boten in die storm waarin jij ook verkeerd als je Jezus wakker gaat maken? Heb je ooit bedacht wat voor een invloed het zal hebben op de andere boten als jij Jezus erbij betrekt in de storm? Wat als dit de sleutel is van echte opwekking? Want ook Gods kracht is relationeel en zal alle boten in de storm aanraken als je je realiseert dat jouw lijden, jouw probleem, jouw nood een ingang voor Jezus is om met kracht op te komen dagen in meer dan alleen jouw ongemak in je boot.

Vragen

  1. In welke storm verkeer je op dit moment in je leven? Wat houdt die storm in en kun je je voorstellen dat anderen er ook in zitten op de een of andere manier? Hoe zijn zij betrokken in de storm?
  2. Deze preek ging niet over relativeren van ons lijden omdat anderen het ook zo erg hebben. Het gaat om het ‘relationeren’ van het lijden. Als je kijkt naar al die andere boten in “jouw” storm hoe zou dat dan eruit kunnen zien?
  3. Herken je dat we het meeste wel aankunnen in dit leven uit eigen ervaring? Herken je dan ook dat we Jezus soort van op bed hebben gelegd en Hij nog een sluimerende aanwezigheid is in je leven? Hoe kunnen we daar verandering in brengen?