Claim de overwinning

5 juli 2020
Ds. Dennis Mohn
2 Koningen 7:3-16
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

In dit verhaal in het Oude Testament komen we vier mannen tegen met huidvraat die niet veel opties hadden. Dus kiezen ze maar voor de optie waar tenminste nog een kleine kans in zat dat ze zouden leven. Er zijn mensen die vertwijfeld hunkeren naar leven, maar ze zijn zo bang om te leven dat ze vervolgens hun hele leven ermee doorbrengen alleen maar te bestaan.

Bijzonder in dit verhaal is de timing: Op het moment dat deze vier mannen besloten zich over te geven en op pad gingen richting het Aramese kamp, hoorden de Arameeërs geluiden van een groot leger op hen af komen. Dit gebeurde allemaal nadat één belangrijke keuze werd gemaakt: Laten we ons overgeven en kijken of we zullen leven.

Deze vier mannen hadden nooit leven gevonden als ze niet bereid waren geweest om zich over te geven, de dood tegemoet te treden. En op het moment dat ze richting de voorziening van God stapten werd zichtbaar wat God al aan het doen was in het onzichtbare. Er is een strijd die al voor jou is gestreden en erop wacht dat jij erin stapt om de overwinning te claimen.

In het lege kamp aangekomen ontdekten de vier mannen daar een overvloed aan voedsel en andere dingen. Als je Jezus volgt dan is er een bepaalde overvloed. Je gaat van een tekort aan hoop naar een leven van hoop in overvloed. Je gaat van een tekort aan vergeving naar een leven van vergeving in overvloed. Je gaat van een leven dat een tekort aan vreugde kent naar een leven van vreugde in overvloed. Je gaat van een hongersnood aan liefde naar een leven van liefde in overvloed. En op een gegeven moment hadden de vier mannen een ingeving: God voorziet zodat wij kunnen voorzien, zodat we kunnen uitdelen van de overvloed die ons is geopenbaard.

Misschien sta je in een berg met zegeningen en voel je bij jezelf de neiging om het maar voor jezelf te houden – want de wereld zit er niet op te wachten. Blijf je staan waar je staat en ga je door met verzamelen of ga je met je boodschap en veranderde leven op pad zonder te weten hoe die wordt ontvangen?

Of misschien sta je op dit moment voor je gevoel met je rug tegen de muur? Lijken alle opties die je je kunt voorstellen doorlopende wegen, eindigend in dood? Blijf je staan waar je staat en wacht je af, of ga je met een fractie van hoop op pad?

Er is kracht als mensen stappen in geloof zetten, waar mensen zich overgeven. Er is kracht als mensen in de strijd gaan staan die Jezus allang heeft gewonnen en er is kracht als we deze overwinning claimen in onze overgave. En je stappen zullen begeleid worden door het geluid van een groot hemels leger.

Vragen

  1. Herken je het gevoel dat je verslagen bestaat omdat je bang bent om het risico te nemen om te leven? Wat zijn keuzes of gesprekken die je misschien uitstelt? Deel met elkaar.
  2. Filippenzen 1:21 (HSV) zegt: “Want het leven is voor mij Christus en het sterven is voor mij winst.” Wat betekent deze essentiële uitspraak over het leven als christen voor jou persoonlijk?
  3. Er is overvloed aan hoop, liefde, vergeving, leven en vreugde in een leven met Jezus. Hoe kunnen we deze overvloed delen met degenen die er zo naar verlangen? Is er een specifieke persoon met wie je deze overvloed wilt delen? Bid met elkaar voor deze persoon.