God, waarom hebt U ons verlaten?

5 december 2021
Ds. Dennis Mohn
Psalm 22:2-12, Markus 15:33-34
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Psalm 22 – “Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?” – is niet gelijk het lied waar we voor zouden kiezen om te zingen in onze diensten. Toch is de tekst ons heel bekend. We zien overal getuigenissen van hopeloosheid om ons heen. En dan is er nog één iets waar steeds meer mensen onder lijden. Het is een kwaal. En dat is wantrouwen. Wantrouwen is de pandemie waar we na het virus nog langer mee te maken hebben. Mensen lijden er echt onder omdat wij zo niet zijn gemaakt. Wantrouwen als levenshouding is niet gezond. Is dit dan een Godverlaten tijd?

Hier is het dilemma. Het karakter van God ligt in zijn naam. We kennen de naam allemaal: “Ik ben wie ik ben en zal zijn wie ik zal zijn.” Het karakter van deze God is: Waar je ook heengaat, ik beloof je, ik zal met je zijn! God zegt niet dat Hij op de berg wacht en we Hem altijd mogen bezoeken wanneer we willen. Maar Gods karakter is zoals Jezus zelf zei: Ik zal altijd met je zijn! Amen? En dit Amen is dus het dilemma.

Een God die zegt dat Hij altijd bij me zal zijn? Die zegt ‘Ga en waar je ook heengaat ik ben bij je’? Wat als ik nergens de vingerafdrukken zie van God? Hier komt het! God geeft ons liederen om te zingen! God zegt: “Ik zal je een speciaal lied geven, dat als jij mijn vingerafdrukken nergens kan zien om je heen… dan is er dit lied om te zingen, en het is een lied van eerlijkheid, het is een lied van openheid, het is een lied van transparantie.”

Geloof maskeert niets en bedekt niets! Dus we zingen soms gewoon: “Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?” En als we God dan aanroepen met dit lied omdat wij Zijn vingerafdrukken niet zien is dat géén teken van ongeloof of wantrouwen. Een gelovige persoon heeft juist genoeg geloof om erop te vertrouwen dat ze eerlijk mogen zijn tegen God! En met onder andere Psalm 22 geeft God ons een lied om dat te doen.

Het is uiteindelijk het lied dat God zelf als Jezus aan het kruis heeft gezongen. God zelf deed mee, Hij heeft zich ingeleefd, Hij schreeuwde uit, Hij weet, Hij was er ook, God zelf stapte in de Godverlatenheid, Hij was ook waar je bent. Hij weet en kent werkelijk de diepste en donkerste momenten van het leven. En hier is de prachtige waarheid van al dit: Als datgene wat Jezus daar deed echt was, en als Jezus degene is die Hij zegt dat Hij is, dan zijn dus de momenten die wij ervaren als de meest Godverlaten plaatsen juist de momenten waar jij God het meeste zal zien. God is het meest in de Godverlatenheid.

Dus de volgende keer dat je zegt: “Ik zie nergens de vingerafdrukken van God. Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?”, en ik weet dat het raar klinkt, maar als je dit lied zingt is God werkelijk aanwezig, Hij is ‘Ik ben’, Hij leeft mee, Hij kent het lied niet alleen, maar Hij heeft het zelf gezongen!

Vragen

  1. Herken je die neiging om te denken dat dit een Godverlaten tijd en plaats is? Wanneer komt deze gedachte vooral bij je op?
  2. Wantrouwen is een keuze. We kunnen ook kiezen voor een leven van vertrouwen. Hoe kun je dat het beste doen? Wat helpt jou daarbij?
  3. Wat betekent het voor jou dat God zelfs aanwezig is in de Godverlatenheid? Hoe verandert dit jouw Godsbeeld en wereldbeeld?