Het beloofde land

6 januari 2019
Ds. Ed Meenderink
Jozua 1:1-6
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

De Boodschap van “het beloofde land’ in de bijbel bevat een diepere zin.  Het gaat hier over ons binnengaan van het nieuwe leven met Jezus. Jezus belooft dat dit leven een “leven van overvloed” zal zijn (Johannes 10:10b). Vervolgens blijkt de weg naar dat land allereerst al een lange weg. Langer dan wij dachten. De Bijbel geeft ons een aantal interessante inzichten over dat Land:

  • Het land zit vol onverwachte “vijanden”. “ Reuzen’ zijn het. Het in bezit nemen lijkt een mission impossible. Heeft God ons beduveld? Heeft God zich vergist?
  • Het Land blijkt een land “van bergen en dalen” te zijn. De bergen zijn leuk, maar de dalen….?
  • Het Land is een onbekend Land, dat door ons “in bezit” moet worden genomen, ziende op Jozua- Jezus. Zijn wij ten diepste toch gemaakt als overwinnaars, hoewel wij daar in eerste instantie geen zin in hebben?

Het “Beloofde Land” is een land van uitdagingen.

Vragen

  1. Heb je jezelf wel eens “beduveld” of teleurgesteld gevoeld nadat je Christen werd, het geloofsleven begon en in de Kerk kwam? Hoe is dat nu?
  2. Bespreek met elkaar de tekst dat het beloofde land een land is van “bergen en dalen”. Wat versta jij daaronder? Wat is de berg in de Bijbel? En wat het dal? Waar ben je liever? Ken je voorbeelden uit je leven waar later bleek dat “het dal” toch leuker en positiever was dan je dacht?
  3. Ken je dat fenomeen van die “verspieders” die altijd alleen maar “reuzen” zien, en onmogelijkheden? Hoe ga je daar mee om?
  4. Hoe zie je dat “in bezit nemen” van het Beloofde land (of 2019) praktisch?