REBUILD :: Next-level zelfverzekerdheid

7 maart 2021
Ds. Dennis Mohn
Ezra 6:6-15, 22; 2 Korintiërs 12:8-10
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Ezra 6 begint ermee dat koning Darius laat onderzoeken of het klopt dat koning Cyrus de opdracht had gegeven voor het herbouwen van de tempel. Uiteindelijk bleek dat inderdaad zo. De hele briefwisseling heeft waarschijnlijk tussen de 4 en 5 maanden geduurd. En wat opmerkelijk is: in al deze tijd ging het werk aan de tempel gewoon door. Er was deze next-level zelfverzekerdheid. En next-level zelfverzekerdheid is dit geloof in jezelf, deze overtuiging dat je in staat bent om de uitdagingen van het leven aan te gaan, en dat je ‘terwijl je gaat’ onderweg zult ontdekken hoe God komt opdagen.

Er zijn een aantal dingen die we kunnen doen om onze next-level zelfverzekerdheid te ontwikkelen zoals acceptatie oefenen. Bijvoorbeeld je kracht accepteren door geen weerstand te bieden met een valse bescheidenheid. Je kracht accepteren helpt je om je zwakheden in perspectief te plaatsen. De Israëlieten gingen door met bouwen te midden van onzekere omstandigheden. Ze bouwden met een next-level, geloof, vertrouwen en wilskracht. Ze hebben zich deze eigenschappen tot hun kracht gemaakt, deze geaccepteerd als hun kracht en stap voor stap de weerstand tegen de pijn verminderd die allerlei tegenstand veroorzaakte.

En dan was de tempel uiteindelijk klaar. Toen brak er een groot feest uit. Vier je kracht! Vier je successen! De Israëlieten vierden en God vervulde hen met vreugde. De Heer vervulde hen met vreugde over alles wat zij hadden bereikt! God zegt: “Hier mag je trots op zijn. Dat heb jij bereikt.” Een next-level zelfverzekerdheid ontstaat als we onze kracht kunnen vieren.

Paulus schrijft dat we in onze zwakheid sterk zijn. Eén van de moeilijkste dingen als het gaat om je zwakheden accepteren is oké zijn met het idee dat anderen je zwakheden zouden kunnen zien. Je op je gemak voelen met imperfecties betekent niet dat je elke persoonlijke uitdaging aan iedereen in je leven moet onthullen. Maar wat als we bepaalde dingen met anderen delen die we vertrouwen? Next-level zelfverzekerdheid ontstaat als we onze zwakheden en gebrokenheid bundelen in een sterk lichaam van Christus.

Vragen

  1. Lijden ontstaat als we weerstand bieden tegen de pijn. Acceptatie is wat verandering kan brengen in je lijden. Wat zijn dingen in je leven waar je meer acceptatie zou kunnen oefenen om lijden te verminderen?
  2. Deel met elkaar je sterke kanten. Wat is je kracht? Vind je misschien moeite ermee om hierover te praten? Wat zijn mogelijke redenen hiervoor?
  3. Wat is de reden dat we het zo lastig vinden om gewoon te mogen ontvangen? Waarom blijven we bijvoorbeeld weerstand bieden als we complimenten krijgen?
  4. In onze zwakheid zijn we sterk. Durf je met elkaar te delen waar je mee worstelt of waar je zorgen over maakt? Hou het bij jezelf.