Het geheim van Jezus

7 juli 2019
Ds. Ed Meenderink
Johannes 5:19-20
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

“Wat is je geheim?” vragen wij iemand die voor ons een bepaald voorbeeld is. Wij kunnen dan vervolgens het leven van die persoon gaan naleven of enkel die persoon steeds meer aanbidden als idool. Dat laatste is gebeurd met o.a. de Boeddha en onze Jezus. Wat was het geheim van Jezus, waardoor Hij zieken genas, mensen bevrijde, materie omzette, energie omzette in materie, de zwaartekracht trotseerde en de winden en wateren beheerste?

Jezus’ geheim, als eerstgeborene van een Nieuwe Mensheid, was zijn bewustzijn van volkomen afhankelijkheid van en verbondenheid met de Bron/Vader. De kerk echter bewandelt de brede weg van de aanbidding van Jezus alleen.

Vragen

  1. Jezus zegt dat wij zonder hem niets Hoe zie je dit? En wat bedoelt Hij?
  2. Veel gelovigen hanteren het “Deo Volente” (Zo de Here wil…) als een bijgelovige toverformule. Herken je dat? Wat wordt er werkelijk mee bedoeld? (lees: Jacobus 4:13-17)
  3. Jezus’ geheim bestaat uit het leven in de Heilige Geest en het geloof. Hoe zie je dit? Hoe verschilt dit “ware christenzijn” van de religie?
  4. Als wij zeggen: “Wij willen op Jezus lijken en Hem navolgen”, gaat dat dan via de weg van pure gehoorzaamheid en doen wat Hij zegt of ligt het anders? Kunnen wij dat eigenlijk wel, Jezus gewoon navolgen?
  5. De Boeddha (prins Gautama) heeft nooit een religie willen stichten en zijn onderwijs heeft ook niets religieus. Het gaat niet over de goden, over gebed en rituelen, maar gewoon over een levensstijl. Hoe kan het dan dat het latere Boeddhisme toch een duidelijke religie is geworden? Zie je overeenkomst met ons geloof?