De diepte in

Ds. Dennis Mohn
7 augustus 2022
Lucas 5:1-11
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Jezus had een enorme aantrekkingskracht omdat zijn boodschap zo radicaal anders was. En vervolgens vraagt hij Simon om hem een podium te geven. En ook vandaag heeft Jezus nog steeds deze aantrekkingskracht. Maar waar is het podium? Jezus is prachtig, de boodschap vol van hoop en zekerheid, God benadert iedereen in liefde, er is vrijheid, vergeving, perspectief. Als mensen dat zouden weten dan zouden ze naar Hem toe rennen in massa’s.

Het is geweldig om te zien hoe Jezus gewoon meteen maar in de comfortzone van Simon stapte. Hij stapte in de boot van Simon en plotseling was de boot van Simon niet meer de boot van Simon maar het huis van God. Jezus besloot om van de boot van Simon een podium te maken van waaruit Zijn boodschap bekend gemaakt zou kunnen worden. God aarzelt voor geen seconde om zich met jou te identificeren. Maar wij lijken degenen die soms een beetje terughoudend zijn om zich ook met Hem te identificeren.

Jezus vroeg vervolgens aan Simon om de boot op een plaats op het meer te brengen waar het het meeste effect zou hebben om gehoord te woorden door de meeste mensen in het leven van Simon.

Maar Jezus gaat nog een stap verder. Nu gaat het de diepte in. Jezus wil niet alleen deel zijn van de momenten dat wij ervoor kiezen gelovig te zijn. Jezus wil deel zijn van ons leven. En Jezus weet alles over hoe het leven te leven want Hij is de God die het leven heeft gegeven. Nog sterker, Hij is de God die biljoenen van levens ervaring heeft opgedaan in het nu en het verleden want Hij leefde met hen allemaal mee. Wat een schat aan ervaring. Wij zien alleen maar ons leven en de paar levens om ons heen. Maar God is een gigantische bron van levenservaring. En deze bron is beschikbaar voor ons in zijn geheel om uit te putten.

Meestal leven we onze levens in lege boten omdat we bang zijn dat Jezus ons meeneemt naar een plek waar we dreigen te zinken. Uiteindelijk vangt niemand iets. Maar hier is waarom Jezus hen te veel vis liet vangen: Zodat zij andere lege boten erbij konden roepen en hun boten ook konden vullen met datgene wat Jezus wil geven. En het gebeurt te midden van onze eigen crisis. Als je de God leert kennen die gul geeft zal je of zinken of gul moeten geven van de liefde die je hebt ontvangen.

Zo vaak wachten we in het ondiepe water op God om onze netten te vullen en vragen ons dan af waarom het nog niet is gebeurd en er maar twee zielige visjes in zwemen. We troosten ons dan snel met het wonder van de vermenigvuldiging. Maar juist daar zien we discipelen blijven uitdelen terwijl ze wisten dat het niet genoeg was. Het is ook nooit genoeg. Maar deel het maar en zie hoe Jezus creatief wordt in je leven.

Dit moment dat Jezus je meeneemt naar het diepe water is niet het einde van het verhaal maar het is het begin van jouw verhaal in een radicaal ander leven.

Vragen

  1. Wat zou jij kunnen doen zodat Jezus door de meeste mensen in jouw leven gehoord zou kunnen worden?
  2. Wat heeft God jou in overvloed gegeven dat je zou kunnen delen met anderen? Hoe zou je dat willen doen?
  3. Jezus sponsort creativiteit om liefde te delen. Bedenk als groep iets wat je samen zou kunnen doen om liefde te delen.