Waar wacht je op?

9 januari 2022
Ds. Dennis Mohn
Lukas 8:40-56, Jesaja 40:31
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Waar wacht je op? Die vraag kunnen we bij veel in het leven stellen. In het verhaal zien we Jaïrus wachten samen met een hele menigte. Maar terwijl de menigte er stond te wachten op een leuke tijd met Jezus raakte Jaïrus zijn tijd op. Jaïrus kon niet langer wachten, maar moest wel. Dus er is wachten en er is wachten.

En het is verwarrend want Jezus trekt op met allebei. Jezus ging op weg naar het huis van Jaïrus terwijl de hele menigte meeging. Voor Jaïrus was het een leven en dood situatie. Voor de menigte was het een vermaakt of niet vermaakt worden situatie. En iedereen krijgt wat die wil en kan dus claimen: “Kijk, dat is wat Jezus vooral doet.”

In het huidige westerse christendom lijkt het soms alsof Jezus alleen maar onderweg is met de menigte die uitkijkt naar een leuke tijd en geestelijk vermaakt wil worden. Het lijkt alsof Jezus het daar al veel te druk mee heeft en dat er geen ruimte is voor degenen die niet langer kunnen wachten. Maar dit is wat je moet weten: Jezus is ook dan vooral onderweg naar het huis van degene die niet langer kan wachten! Want het was zijn gebed en smeken waardoor Hij op pad ging. Jezus ging niet op pad om een show te geven. Hij is onderweg naar jou.

Vervolgens krijgt Jaïrus slecht nieuws dat zijn dochter al is overleden. Jezus is niet meer nodig. We zijn vaak geneigd om vooral oplossingsgericht te ver-wachten. We wachten vaak op de oplossing maar Jezus wacht op geloof.

Wat als de oplossing niet komt? We hebben het wonder van geloof nodig. Ons geloof is niet afhankelijk van oplossingen. Het wonder van geloof is een geloof dat voorbij het probleem gaat. Dat wil zeggen dat Jezus met Jaïrus en Jaïrus met Jezus verder meeging terwijl ze allebei wisten dat de dochter dood was. Het wonder van geloof is als we met Hem verder gaan ook al weten we dat het al te laat is.

Het gaat niet om genoeg geloof hebben voor oplossingen. Het wonder van geloof begint juist daar waar ons idee van een oplossing ophoudt. Het wonder van geloof is als we ons realiseren dat het niet gaat om de dingen die wij graag opgelost zouden willen zien maar dat het gaat om een persoon die meegaat ook al is het te laat.

Sommigen kunnen niet meer wachten maar het is ons wachten op Hem dat ons sterk maakt – een nieuwe kracht (Jesaja 40:31)! Het is in ons wachten op Hem dat we deze nieuwe kracht krijgen om de situaties aan te kunnen waarvan we denken dat we er niet langer mee kunnen wachten. Het zijn die situaties waarvan we achteraf zeggen: “Ik kan niet geloven dat ik het vol heb gehouden, dat ik het heb uit kunnen houden.” Het is het wonder van geloof. Waar wacht jij op?

Vragen

  1. Soms wachten we op oplossingen en dat God het regelt. Soms wachten we ook op een beetje geestelijk getriggerd/vermaakt willen worden. Herken je de verschillende manieren van wachten? Waar wacht jij op?
  2. Wat betekent het voor jou om op de Heer te wachten/hopen (hier wordt met ‘wachten op’ niet de wederkomst bedoelt)? Wat zijn voor jou de uitdagingen als het gaat om het wonder van geloof
  3. Hoe kunnen we degene die niet langer kunnen wachten beter steunen? Ken je iemand in je omgeving die worstelt met een situatie waarin ze niet langer meer kunnen wachten? Wat kun jij doen?