VERNIEUWD BEWEGEN :: De opstanding

Ds. Dennis Mohn
9 april 2023
Johannes 20:1-18
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Maria komt bij het lege graf en gelooft dat het leeggeroofd is. Ze rent naar de andere leerlingen en die komen met haar mee naar het lege graf; Petrus en ‘de leerling van wie Jezus veel hield’ (een hele nederige Johannes zelf…). Zij zien het, en geloven… het slechte nieuws. Het nieuws wat Maria hen had verteld: dat het graf leeggeroofd was.

En wij kunnen dat begrijpen natuurlijk. We kunnen begrijpen dat je niet meteen denkt dat iemand die je hebt zien sterven, uit de dood is opgestaan. Er staat ook dat zij dat nog niet uit de Schrift hadden begrepen. En we kennen dat misschien toch ook wel uit ons eigen leven. Dat als er iets gebeurt, we de neiging hebben het slechte nieuws ervan te geloven en ons toe te eigenen. Slecht nieuws trekt onze aandacht – alle krantenverkopers en nieuwsprogramma’s weten dat. We geloven het gemakkelijker dan veel goed nieuws en we vinden het belangrijker, omdat we bang zijn over hoe het onze toekomst negatief zou kunnen beïnvloeden.  En dan lopen we, net als Petrus en die andere nederige leerling weg van het graf. We nemen het slechte nieuws mee en leven ernaar. Het maakt ons bang, machteloos, krachteloos en hopeloos.

Maria bleef… ze geloofde ook het slechte nieuws, maar bleef. Ze liet zich overspoelen door de emoties die het met zich meebracht. En bleef. En dan draait ze zich om. Ze ziet de ‘tuinman’ en als die haar naam zegt, kijkt ze pas ècht. En ziet. Ze ziet Jezus. Dan is er niet alleen opluchting, maar ziet ze het èchte wonder. God kwam opdagen midden in haar verdriet. Dat is het goede nieuws. De opstanding – het Wonder.

Wil jij deelhebben aan de opstanding, aan het wonder in jouw leven?
Dan nodig ik je deze week uit om eens kritisch te onderzoeken met welk ‘slecht nieuws’ jij leeft. Misschien is het iets als slecht nieuws rondom je gezondheid, misschien is er een relatie in je leven verstoord, misschien gaat het over werk of wat dan ook. Waarover denk jij iets als ‘zie je wel, het zat er ook aan te komen’? ‘Zie je wel, ik had ook niet anders verwacht.’ ‘Hier kan nooit iets goeds uit voortkomen.’ ‘Ik geloof niet dat dit ooit nog goed kan komen.’ ‘Ik heb ook altijd pech!’ Eigenlijk zijn dit allemaal gewoon overtuigingen… ‘nieuws’ wat je bent gaan geloven.

Wat zou er gebeuren als jij je, net als Maria, om zou draaien?
Als je die overtuigingen om zou draaien? Als je zo geloven ‘dat er alleen maar goeds aan komt’? ‘Dat je het goede zult verwachten.’ ‘Dat zelfs hieruit iets goeds voort kan komen.’ ‘Dat ook dit toch goed kan komen, al heb je nog geen idee hoe.’ ‘Dat je veel vaker geluk, dan pech hebt gehad.’ ? Als je blijft, het omdraait en dan kijkt… misschien zie jij dan ook het wonder, dat Jezus op komt dagen – en dat Hij er al die tijd al was. Dat is het goede nieuws.