Tijd voor een nieuwe waarheid

9 augustus 2020
Ds. Ed Meenderink
Johannes 8:32/ 18:33-38
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Het Oude Testament belooft ons een nieuwe Tijd waar:

  1. God ons niet meer als kleine kinderen “aan de hand neemt”
  2. Hij de Wet “in ons aller hart zal schrijven” en niet meer in een extern Wetboek
  3. Wij allen “de waarheid” niet van buiten meer nodig hebben, maar in ons zelf

Die Tijd is met Christus gekomen. Dat is wat heel het Nieuwe Testament ons vertelt! Jezus zegt dat de Waarheid een Resonerende Waarheid is, binnen in ons, waardoor wij de Waarheid herkennen. Maar durven wij die zo gewend zijn aan de kindertijd van het geloof (Sinterklaas) wel op onze eigen innerlijke christus waarheid te vertrouwen? Durven wij de innerlijke waarheid van de Heilige Geest, zoals Jezus belooft, te volgen?

Vragen

  1. Heb je zelf wel eens meegemaakt dat je achteraf geweten hebt dat je iets wel of niet had moeten doen? Waarom deed je het wel of niet?
  2. Heb je zelf wel eens meegemaakt dat je een ander, voor jou een gezagspersoon, iets hebt horen zeggen (een waarheid) die je herkende, maar nooit dorst te geloven? Waarom niet?
  3. Waarom zouden zovele gelovigen toch liever hun waarheden uit een Boek (de Bijbel) of van een “Goeroe” willen horen en daarop handelen? Wat zit daar achter?
  4. Je kunt de waarheid als je wordt aangevallen of beschuldigt “zelf laten werken”. Begrijp je dat? Heb je dat wel eens geprobeerd?
  5. Waarom is de zo bekende vraag: “Dominee, wat mag van de Bijbel?” niet alleen zinloos, (omdat iedereen wat anders interpreteert en de Bijbel zichzelf nogal wat tegenspreekt) , onchristelijk (!!!) , maar ook een zelf-illusie, gebaseerd op angst?