VERNIEUWD BEWEGEN :: Gods oordeel

Ds. Dennis Mohn
12 februari 2023
Johannes 8:1-11
Print Friendly, PDF & Email

Samenvatting

Alles is relationeel. Dat is de essentie van onze wesleyaanse theologie. Relatie. Ons geloof door die lens bekijken, is wat ons anders maakt dan andere kerken. Niet beter… wel anders. En ik hou ervan – ik hoop jij ook, nu je alles (weer?) eens vanuit dat perspectief bekijkt.

Dennis sprak de afgelopen weken over Zonde – als breuk in relatie. Over Heiliging – groeien in liefde. Over de Wil van God – opdat we liefhebben, op aarde zoals in de hemel. Vandaag over het Oordeel van God – tot herstel van elke relatie.

Je hebt misschien geleerd bang te zijn voor het oordeel van God, omdat je geleerd hebt, dat dat betekent dat verkeerde dingen (zonde) bestraft worden (oordeel). Maar als we zonde bekijken als een daad die een breuk brengt in de relatie, dan gaat oordeel over herstel. De theoloog Tom Wright spreekt hier ook vaak over (en is niet eens wesleyaans): rechtvaardiging en oordeel gaat over alles ‘recht maken’, alles wat verkeerd is, herstellen. Niet door te straffen, maar door het goed te maken. Recht te zetten. Hoe kunnen we ook bang blijven voor straf, als we geloven dat we vergeven zijn??

In het verhaal van Jezus met de overspelige vrouw (Johannes 8:1-11) laat Jezus zien, dat Hij nìet oordeelt, maar bij haar blijft. Dennis gaf ook voorbeelden uit het Oude Testament, zoals in Hosea 2:15-16, waarin God zegt dat zijn ‘straf’ voor de ontrouw van het volk, zal zijn dat Hij het volk mee zal lokken naar de woestijn en daar ‘tot haar hart zal spreken’. Steeds opnieuw gaat het over het herstel van de relatie. Het kruis van Jezus gaat over vergeving, over leven in Gods genade, over de herstelde relatie…

Dus als gelovigen zouden we niet bang moeten zijn voor Gods oordeel, maar het juist moeten verwelkomen. Het is God die in een gebroken relatie stapt en zegt: “Zo gaat het niet langer, hier moeten we samen wat aan doen; we gaan dit recht zetten!” Het is God die ons helpt om de dingen die wij kapot maken, te herstellen. Opdat Zijn liefde in en door ons weer kan stromen. Dat is geen straf… dat is Gods Genade. Gods oordeel is nooit het laatste woord, maar het begin van een goed gesprek.

In welke situaties in je leven heb jij Gods oordeel nodig? Waar is er gebrokenheid? Over welke relaties durf je toe te geven, dat je ook zelf een aandeel had in het kapot gaan ervan? Waar mag het gesprek over herstel over gaan?

Ds. Ank Verhoeven